Potrivit deputatului Tudor Ciuhodaru, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda declararea codului rosu la o migratie ce depaseste 2% dintre practicieni.

In Romania vorbim deja de decimare, atunci cand 10% din medici au plecat din tara. OMS ne avertizeaza ca perpetuarea acestui fenomen ar putea duce la colapsul sistemului de sanatate, in mai putin de zece ani”, a explicat Ciuhodaru.

In acest context, deputatul a depus o initiativa legislativa in Parlament, care vizeaza reducerea deficitului de personal din sistemul sanitar si a migratiei alarmante a cadrelor medicale prin deblocarea posturilor vacante, in functie de normativele de personal aflate in vigoare.

Deficitul de personal medico-sanitar ingreuneaza desfasurarea activitatii medicale si pericliteaza efectuarea actului medical. S-a ajuns chiar ca in unele situatii un angajat din sistem sa suplineasca activitatea altor cinci angajati, cu consecinte nefaste asupra calitatii actului medical”, a spus Ciuhodaru.

Potrivit deputatului, este anormal ca reducerea cheltuielilor bugetare sa se efectueze prin blocarea angajarilor intr-o zona care se confrunta deja cu cu un deficit major de personal si cu o subfinantare cronica.

In acelasi timp, sindicatele din sanatate au trimis o scrisoare deschisa premierului Emil Boc, prin care atrag atentia Guvernului asupra problemelor din sistem: scaderea salariilor, nerespectarea contractelor colective de munca, subfinantarea sistemului, prin impunerea standardelor de cost sau intentia de disponibilizare a salariatilor din sistemul de asistenta sociala.