Clubul Economic German din Timisoara reuneste mai multe firme nemtesti si a dorit sa infiinteze in acest an trei clase profesionale, dupa sistem german.

Dupa cei doi ani de scolarizare, din care jumatate din timp elevii fac practica la firmele germane din oras, absolventii au locul de munca asigurat - ca electricieni, sudori sau mecanici. Din pacate, nu s-au inscris decat 23 de candidati pentru cele 80 de locuri oferite. Asa ca, in loc de 3 clase- abia s-a format una.

Un elev de 17 ani, de exemplu, a inceput clasa a IX-a la liceu, insa si-a dat seama ca va avea mai multe sanse in viitor daca se transfera la profesionala. Acum invata sa fie electrician si mai tarziu va lucra la o companie germana, unde salariul pentru postul respectiv ajunge si la 4.000 de lei.

In plus, elevii primesc o bursa de 400 de lei pe luna, daca nu au absente. Profesorii spun ca exista o mare reticenta, cel putin din partea parintilor, pentru scolile profesionale.

Aceeasi situatie este si la scolile profesionale din Alba Iulia. Firmele germane care au nevoie de meseriasi au recrutat 54 de elevi, care se vor pregati sa fie electro-mecanici si muncitori in atelierele de ceramica ale unei fabrici de portelan din zona.

Absolventii acestor scoli au obligatia ca doi ani de zile dupa absolvire sa nu-si schimbe locul de munca.

Ce salariu castiga un absolvent de scoala profesionala:

Electrician: 1.500 - 2.000 de lei

Zugrav: 1.500 de lei

Mecanic auto: 1.200 de lei

Cofetar: 2.000 de lei

Patiser: 1.000 de lei