În tot acest timp, medicii consideră că drumul până la serviciu şi obiceiul de a socializa cu colegii sunt surse periculoase de infectare.

Respectarea igienei la locul de muncă şi regândirea spaţiilor de birouri prin circuite care să asigure o distanţă între angajaţi nu sunt suficiente pentru a elimina riscul îmbolnăvirilor. Angajaţii, la rândul lor, ar trebui să îşi schimbe obiceiurile pe care le considerau normale până acum.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București: „Dacă vorbim de locul de muncă, respectarea igienei locului de muncă trebuie să fie extrem de riguroasă pentru că, din păcate, ne-am obişnuit cu obiceiuri la care noi renunţăm foarte greu. Să ne bem cafeaua împreună, să luăm poate prânzul împreună, să povestim fără mască pentru că ni se pare că este mai uşor”.

Şi drumul până la serviciu care implică folosirea mijloacelor de transport în comun poate fi riscant. Inclusiv ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, admitea că în afară de turism, transportul navetiştilor reprezintă o sursă importantă de infectare.

”Mersul la serviciu, la birou, la locul de muncă, este un lucru pe care trebuie să îl facem, în măsura în care nu există riscul de a ne întâlni cu foarte multă lume, de a veni în contact şi de a ne contamina acolo sau pe parcursul în care ajungem la locaţia respectivă”, explică Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Romane de Epidemiologie.

Beatrice Mahler: „Este extrem de important acolo unde munca la domiciliu poate fi realizată, ea să fie realizată într-un mediu cât mai protejat de contactul cu mai multe persoane”.

Dar la acest capitol, România înregistrează din nou un scor negativ. Asta pentru că România este singurul stat din Uniunea Europeană cu un procent sub 20% al salariaților care au muncit de acasă, în pandemie.

Pe de altă parte, la nivel european, aproape 4 din 10 angajați au trecut la telemuncă, în contextul izolării impuse de pandemie. Cele mai ridicate procente au fost raportate în Finlanda 60%, Luxemburg, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca cu peste 50 la sută, conform unui raport realizat de Agenția europeană pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă.