Potrivit sursei citate, locurile lasate libere de cetatenii polonezi constituie pentru unii dintre romani sansa unui trai mai bun - cel putin pe termen scurt.

Anul trecut, doua treimi dintre muncitorii sezonieri care lucrau pe camp in Germania erau din Polonia. Dupa deschiderea pietei muncii din Republica Federala pentru cetatenii tarilor care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, situatia s-a schimbat in mod radical.

Polonezii sunt cautati in domenii mult mai profitabile. In estul Germaniei, unele firme organizeaza chiar si campanii speciale menite sa-i atraga pe tinerii din Polonia.

Liber la munca in Germania? Cum vrea Angela Merkel sa atraga tineri dotati din tarile sarace ale Europei!

Angajatorii bavarezi au nevoie de salariati! Ce job poti sa-ti gasesti in Germania?

"In 2004, imaginea instalatorului polonez le rapea multor germani somnul, speriati ca isi vor pierde locurile de munca din cauza concurentei din estul continentului. Culmea ironiei: instalatorii polonezi sunt cautati in fosta RDG, care sufera de pe urma migratiei populatiei tinere spre regiunile bogate din vestul tarii. Astfel, polonezii nu prea mai sunt interesati sa munceasca in Germania pe camp, unde ar castiga doar 6,40 euro pe ora - extrem de putin in comparatie cu alte domenii. Agricultorii din Republica Federala au prevazut aceste evolutii si au cautat deja de anul trecut muncitori sezonieri din Romania si Bulgaria", noteaza Deutsche Welle, preluat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, in jur de 95.000 de muncitori sezonieri romani lucreaza in aceasta vara in Germania, reprezentand la ora actuala cel mai mare grup etnic intre muncitorii sezonieri straini.

Citeste si:

Se cauta muncitori calificati, ingineri si directori. De ce nu gasesc patronii angajati, desi avem sute de mii de someri?

Vrei sa ai succes total in afaceri? 7 sfaturi de business de la Oprah Winfrey, femeia cu o avere de 3 mld. dolari