Comisia Europeana a infiintat un program de garantare a creditelor pentru somerii sau persoanele defavorizate pe piata muncii, care vor sa-si infiinteze o microintreprindere sau sa dezvolte o activitate independenta.

Prin programul Progress, Comsia Europeana aloca 100 de milioane de euro, care pot fi folositi timp de patru ani pentru garantarea de microcredite destinate celor care au ramas fara loc de munca, tinerilor sau persoanelor defavorizate, in vederea deschiderii unei mici afaceri.

Suma maxima care poate fi imprumutata este de 25.000 de euro, iar intreprinderea nou creata trebuie sa aiba maximum zece angajati si o cifra de afaceri anuala care sa nu depaseasca doua milioane de euro.

Persoanele care pot aplica pentru un astfel de credit sunt cele care si-au pierdut sau risca sa-si piarda locul de munca, tinerii sau persoanele dezavantajate pe piata muncii, ca de exemplu cele peste 45 de ani, personele singure care au copii in intretinere sau cu dizabilitati. Sunt eligibile si microintreprinderile din economia sociala care angajeaza someri sau tineri.

Banii alocati prin programul Progress din bugetul Uniunii Europene vor fi gestionati de Banca Europeana de Investitii (BEI) si de Fondul European de Investitii (FEI) care vor incheia acorduri cu banci sau alte institutii financiare din statele membre, care acorda credite persoanelor si microintreprinderilor. Astfel, cele o suta de milioane de euro vor ajunge, prin intermediul celor doua institutii financiare internationale, la banci, imbunatatind accesul la microcredite pentru cei care nu au posibilitatea contractarii unui credit.

Comisia estimeaza ca, prin aceasta modalitate de garantare, s-ar putea ajunge, in patru ani, la un volum al creditelor de 500 de milioane de euro. Totodata, la un imprumut mediu de 11.000 de euro, numarul de beneficiari ar putea depasi 45.000 si ar putea fi create peste 54.500 de noi locuri de munca.

Potrivit argumentarii Comisiei, “combinatia de reducere generala a posibilitatilor de creditare cu statutul de proaspat somer face ca multe persoane care, in alte conditii ar initia o activitate independenta sau o microintreprindere sa nu poata sa faca acest lucru. Mai mult, grupul tinta are acces insuficient la microcreditare, deoarece, mai ales bancile importante, considera ca acest grup este prea riscant si costisitor, din cauza valorilor relativ mici ale imprumuturilor.”

Documentul a fost discutat recent in Parlamentul European si va intra in vigoare imediat ce va fi publicat in Jurnalul Oficial al UE.

Cine poate accesa un microcredit?

·         Someri
·         Tineri
·         Persoane cu handicap
·         Mame singure
·         Persoane peste 45 de ani
·         Migranti