In ultimii patru ani, Romania a avut un salt al productivitatii muncii, cel putin asta arata datele europene. Insa aceasta productivitate, atat pe ora lucrata, cat si pe fiecare angajat in parte, nu se regaseste si in veniturile oamenilor.

Productivitatea muncii este raportul dintre cifra de afaceri si numarul de angajati. Cresterea productivitatii muncii in Romania a fost una abrupta, in primul rand pentru ca numarul salariatilor s-a redus, iar cei ramasi dau randament mai bun, sustin managerii de resurse umane.

Elena Antoneac, manager de resurse umane: "Tot ceea ce era in job description-ul a 10 persoane, s-a redus la 5 persoane. Daca pana in 2009 angajatii isi schimbau jobul pentru sume mici de bani, din 2009 n-a mai fost asa."

Patronii spun ca si asa Romania este pe ultimul loc la capitolul productivitate, alaturi de Bulgaria, asa ca avem de unde sa crestem, dar mai avem mult pana sa atingem macar media europeana.

Adriana Iftime, patronatul constructiilor: "Din pacate, nu cred ca acum este relevanta pentru ca pe fondul in care noi am fost in recesiune, la Statistica avem o cifra de angajati care a ramas inca mica. Si atunci, raportand o cifra mare la una mica, evident ca avem o productivitate mare".

Una peste alta, cifrele europene arata ca daca ar creste in acest ritm, randamentul romanilor l-ar ajunge pe cel nemtesc in 10 ani. Asta cu o conditie: Germania sa ramana pe loc.

Dan Muresan, reprezentantul IMM-urilor: "Vedem firme care ofera gratuit gradinita pentru copii, firme care ofera cheltuielile de nastere pentru angajate sau le ofera diferenta pana la 100% din salariu pentru cresterea copilului. Toate acestea sunt chestiuni de fidelizare. Fidelizarea inseamna costuri mai putine de pregatirea a personalului si in mod direct cresterea productivitatii"

Pauzele mai rare, locurile de fumat organizate in afara cladirilor, lucrul de acasa ori programul flexibil "colorat" cu diverse activitati de relaxare la serviciu sunt doar cateva metode care au eficientizat angajatii.