Olandezii, francezii sau spaniolii lucreaza, in general, in firme de tip "call-center", pentru a le oferi servicii de consultanta, inclusiv conationalilor lor. Pe de alta parte, piata noastra atrage si straini din tari extrem de sarace, care accepta lefuri de nimic.

Lloria Cecile are 50 de ani si a venit din Franta acum trei ani, impreuna cu sotul ei. Au investit intr-o pensiune, insa afacerea nu a mers, asa ca femeia s-a angajat intr-un call center. "In Franta sunt chiriasa, aici sunt proprietara. Viata din Franta este scumpa. O sticla de ulei costa 1,20 euro. Aici costa 3 lei", spune ea.

Bryan Nunes este specialist in IT si vorbitor nativ de olandeza, asa ca a fost angajat imediat in Bucuresti. "Am venit in Romania acum doi ani. Planuiesc sa raman aici. Mi-am facut o relatie, am un loc de munca", povesteste el.

La fel a procedat si Emre Ozdikmen, care a lasat Turcia natala. "Am primit o oferta buna de munca din Romania", sustine el.

Culmea este ca toti acesti oameni au acceptat sa se angajeze pe pozitii de incepatori si au salarii mai mici decat in tarile lor.

"In Spania, rata somajului este foarte ridicata. In Portugalia se confrunta cu aceeasi problema. Si avem tot mai multi specialisti pe zona de IT si telecomunicatii care vin sa se angajeze in Romania. Costul vietii in Romania este mai scazut decat cel din vestul Europei", explica Elena Antoneac, specialist in resurse umane.

Strainii care vin in Romania din tarile scandinave sau Danemarca sunt cel mai bine platiti. Primesc, in medie, pe luna cate 1.500 de euro. Ii urmeaza olandezii, cu cate 1.300 de euro pe luna. Nemtii care vin sa lucreze la noi in tara primesc in medie cate 800 de euro pe luna, iar francezii, spaniolii sau portughezii, de la 600 la 650 de euro. In plus, pentru prima jumatate de an, strainii primesc un bonus de 30% din salariu, iar angajatorul le plateste chiria.

"Avem nevoie de combinatia limba plus alte abilitati, expertiza tehnica. Pe fondul cresterii si nevoii resursei umane, ai nevoie sa apelezi si la nativi", spune Vladimir Starescu, reprezentantul unei companii.

Drept urmare, firmele de externalizare au demarat chiar procese de recrutare in tarile din vestul si nordul Europei.