Potrivit Eurostat, Romania are circa 2 milioane de angajati in industrie, ceea ce inseamna un stoc de 2.200 de roboti industriali instalati, conform cifrelor Federatiei Internationale de Robotica.

Potrivit Federatiei Internationale pentru Robotica, Romania are 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, in timp ce in Polonia numarul acestora este de 28, iar in Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucratori industriali.

Cehia este cea mai dezvoltata piata central si est europeana, cu aproape 100 de roboti la 10.000 de muncitori.

”Trebuie sa eliberam rapid forta de munca prinsa in activitati repetitive si anoste pentru a putea face loc activitatilor specifice productiei cu valoare adaugata ridicata. Experienta tarilor precum Ungaria sau Polonia a aratat ca procesele de automatizare si robotizare au mers mana in mana cu cresterea salariilor si a numarului de posturi disponibile in industrie”, a declarat managerul Universal Robots, Horia Stanese.

Universal Robots este compania care a inventat robotul industrial care lucreaza alaturi de angajat.

Piata robotilor colaborativi, care lucreaza impreuna cu angajatii si mult mai usor de utilizat fata de robotii clasici industriali, este inca una restransa in Romania.

Piata mondiala a robotilor colaborativi a ajuns la 266 milioane de dolari in 2016, iar in 2017 ar putea atinge 400 milioane de dolari, arata estimarile companiei daneze, care se asteapta ca piata sa ajunga la 3 miliarde de dolari pana in 2021.

Universal Robots este o companie infiintata in 2005 in Odense, Danemarca, iar anul trecut a ajuns la o cifra de afaceri de 88,9 milioane de euro, in crestere cu aproape 59% fata de 2015. Compania are 335 de angajati la nivel global.