E drept, majoritatea adolescentilor vor la facultate pentru ca asa se cuvine si nu pentru ca ar avea neaparat o vocatie. Dar macar au inceput sa-si trieze optiunile din ultimii ani de liceu, si nu ca pe vremuri, abia dupa examenul de maturitate.

E aglomeratie ca la concertele rock la intrarea in targul de universitati. Sute si sute de tineri dispusi sa sacrifice o zi de weekend ca sa-si negocieze viitorul academic. Inca o dovada ca, in Romania, titlul de student e la mare pret.

Adasar, ne incolonam toti spre licenta, master si poate doctorat. Si sunt atat de multe oferte, incat e imposibil sa nu gasesti ceva. Sunt peste 70 de institutii educationale prezente, inclusiv din Asia si Australia.

Studentia la Antipozi sau in China nu e pentru oricine, insa deschiderea e uluitoare. Alex si-a dat doctoratul la Universitatea Tehnica din Hong Kong si lucreaza acum in economia numarul 1 a lumii.

"In momentul de fata fac imprimare 3D pentru aerospatiala si fabricarea automobilelor", povesteste Alex. A venit sa ii caute pe cei care vad, dincolo de antetul diplomei, ocazia sa-si puna talentul la treaba.

Visul studiului in strainatate se poate destrama brusc, daca afli ca educatia pe un an te poate costa chiar si 30 de mii de euro. Dar pentru cei mai buni, universitatile de la targ au un fond de burse de peste 500 de mii de euro.

Targul de Universitati de la Sala Palatului ofera fiecarui potential student consiliere personalizata. Un sistem automat ii ajuta pe tineri sa isi restranga optiunile, pana cand vor ajunge la cea castigatoare.