"Cunoastem foarte bine la minister problemele cu care se confrunta operatorii economici. Fie ca ne referim la marii investitori, si aici includem si pe marii investitori francezi, fie ca discutam cu antreprenorii romani, observam ca lipsa unei forte de munca specializata, inalt calificata, reprezinta una din principalele bariere in dezvoltarea businessurilor, mai ales in dezvoltarea industriei in ansamblu. Mi se intampla foarte des sa discut cu investitori straini, care semnaleaza aceasta problema: investitorii nu doar din turism, nu doar din industria ospitalitatii, ci si din alte industrii, cu precadere din IT si industria auto. Ei semnaleaza aceasta problema care poate deveni un real pericol in urmatorii ani pentru economia locala. In acelasi timp, interactionez cu multi intreprinzatori, multi antreprenori romani si dumnealor remarca acelasi trend", a afirmat vineri, Claudiu Vrinceanu, citat de Agerpres.

Vrinceanu a dat exemplul unui antreprenor francez, proprietar de cafenea in Bucuresti, care i-a comunicat ca vrea sa creeze o scoala in acest domeniu, pentru ca nu a gasit forta de munca bine pregatita.

"Chiar zilele trecute discutam cu un antreprenor francez, care are o cafenea in Capitala si se plange ca nu reuseste sa identifice oameni interesati, sa faca o cariera (...). Solutia lor, pentru ca am discutat informal, ar fi sa creeze o scoala care sa se adreseze acestui sector de activitate. Cred ca aceasta problema este reala si in alte sectoare de industrii. Consideram importanta si utila intarirea colaborarii in domeniul formarii profesionale din turism, intre Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei si Institutul Francez. Sunt multe proiecte pe care le putem face impreuna si in acest sens, experienta Frantei in domeniul turismului este foarte relevanta", a mai spus Vrinceanu.

Potrivit acestuia, "2016 poate fi anul in care sa incercam sa abordam turismul si in perspectiva educatiei si a fortei de munca profesioniste. Fie ca ne referim la oamenii specializati din industria ospitalitatii, oameni specializati pe anumite activitati, fie ca vorbim despre manageri si despre lideri in aceasta industrie".