Insa norocosii care le primesc sunt foarte putini. Se plimba prin toata lumea, pe banii firmei, fac poze si scriu impresii despre locurile vazute si testate pentru altii.

Anca abia s-a intors dintr-o calatorie de 60.000 de kilometri, in jurul lumii. Aceasta este slujba ei, sa testeze destinatii turistice la fata locului, pentru colegii ei de la TUI TravelCenter, care vand vacante.

Anca Duse, angajata Eurolines: "Nu credeam ca o sa-mi placa atat de mult sa imbin scrisul cu fotografia. Si chiar am avut niste experiente incredibile, cand ne-au rugat sa ramanem sa ii invatam engleza si cu calculatoarele intr-un sat din Indonezia, ca ne dau ei cazare si mancare - mi s-a parut foarte frumos si m-am gandit pentru o clipa cum ar fi daca am ramane?!"

Acum isi face bagajele pentru destinatii europene. S-ar putea sa aiba un coleg de breasla, pentru ca o alta agentie de turism cauta zilele acestea angajatul perfect caruia sa-i plateasca o vacanta uriasa, de 5 luni, cu tot cu bani de buzunar.

Remus Visan, manager Paravion: "In fiecare saptamana, va schimba o destinatie, va sari dintr-un avion in altul, va face turul Marii Mediterane, va poposi in Dubai, va ajunge in Tenerife, va vizita toate riviera turceasca. Tot ce vrem noi e sa aiba buna dispozitie, sa fie incantat de ceea ce face, sa filmeze, sa faca poze si sa transmita de la fata locului conditiile reale care-i asteapta pe turistii romani."

Inscrierea presupune trimiterea unui filmulet de un minut cu locul preferat din oras si argumentele pentru care candidatul si-ar dori un astfel de post.

Andreea Lupescu, angajata Metropotam.ro: "Cateva criterii am deja in minte: stiu deja cand intru stiu ca ma uit la cum e atmosfera, daca e muzica, nu e muzica, in cat timp vine comanda, vine repede, nu vine."

Andreea este "tester" de restaurante noi, cluburi, pub-uri, cafenele si terase. Se distreaza la culme si primeste salariu pentru ca isi scrie impresiile pe metropotam.ro.

Andreea Lupescu, angajata Metropotam.ro: "Mie imi place imprevizibilitatea situatiei, ca ajungi intr-un loc, e nou evident nimeni nu a mai scris despre el si esti primul care descopera. Dar daca locul ala are o prajitura deosebita sau un fel de mancare special, atunci e important ca oamenii sa stie cat de mare e portia, cat de repede vine comanda, raportul calitate-pret."

Clasamentul joburilor de vis mai cuprinde si pescari, testeri de jocuri sau degustatori de dulciuri.