In ultimii ani, pentru majoritatea angajatilor primele s-au transformat in mici atentii. Cel putin asta reiese din ultimul studiu realizat de Price Waterhouse Coopers, care remarca si ca tot mai putini oameni primesc bani gheata in detrimentul unui cos cu bunatati de sezon.

Procentul celor darnici, dar si valoarea primei sunt in scadere, potrivit aceluiasi studiu. Concret, in 2011 Mos Craciun a ajuns la 40% dintre companii si a scos din sac prime de pana in 1.000 de lei. "Aproiximativ un sfert din companiile parcticipante la studiu ofera o prima de Craciun. Valoarea acestei prime poate sa ajunga la 200 de euro pe luna", explica Horatiu Cocheci, Senior Manager PwC Romania.

In multinationale 70% dintre sefi le vor vira subalternilor anumite sume in ajun de Craciun. Doar cei din consultanta si retail se vor multumumi cu alt tip de bonifiatie. "Restul de 30% dintre companii acorda cadouri simbolice sau cu o valoare mai consistenta", afirma Oana Datki, country manager Consulteam Romania.

De pilda, dintr-o firma care se ocupa cu studii de piata, angajatii vor pleca acasa cu daruri si bonuri valorice, in medie de 150 de lei. Angajatii loiali au parte si de alte surprize. "Cei care aniverseaza 10 ani au privilegiul de a petrece un weekend intr-o capitala europeana", spune Anca Nedelcu, manager HR al companiei.

Un alt soi de rasplata se poate tranduce in zile libere in perioada sarbatorilor. De cealalta parte, in sectorul bugetar cel mai probabil angajatii ministerelor si ai primariilor se vor multumi cu mici atentii din partea colaboratorilor.