Totodata, 69% nu anticipeaza schimbari, iar 4% sunt nesiguri in privinta planurilor de angajare, arata studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Astfel, previziunea neta de angajare rezultata in urma ajustarii sezoniere este de +9%, valoare similara cu cea din ultimele doua trimestre, dar cu 4 puncte procentuale mai puternica decat cea raportata in trimestrul patru al anului trecut.

Potrivit Manpower, optimismul angajatorilor a scazut in comparatie cu trimestrul anterior in opt sectoare si sapte regiuni, iar prognoza de angajare a slabit fata de ultimele trei luni ale anului trecut in cinci din cele zece sectoare si s-a imbunatatit in cinci din cele opt regiuni.


Cei aflati in cautarea unui loc de munca se pot astepta la cele mai multe oportunitati de angajare in sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde angajatorii raporteaza planurile cele mai optimiste din primul trimestru din 2009 pana in prezent. La +19%, previziunea neta de angajare din sector este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul al treilea si cu 15 puncte procentuale puternica decat in ultimul trimestru al anului trecut.

Piata va fi favorabila si pentru cei care cauta locuri de munca in transport, depozitare si comunicatii si in sectorul administratie publica si servicii sociale, unde previziunea neta de angajare se situeaza la + 8%, respectiv, + 6%. Vor exista oportunitati de angajare si in industria prelucratoare, dar previziunea neta de angajare de +13% din sector este cu 5 puncte procentuale mai slaba decat in intervalul iulie - septembrie, fiind in scadere pentru al doilea trimestru consecutiv, mentioneaza studiul.

Angajatorii din constructii raporteaza cele mai restranse perspective de angajare. Previziunea din sector este de -11% si a revenit la valori negative, dupa o scadere de 13 puncte procentuale fata de trimestrul al treilea, fiind cea mai pesimista prognoza raportata de angajatorii de profil in ultimele opt trimestre.

Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai increzatori sunt in regiunea Nord-Vest, unde previziunea se situeaza la +10%. Perspectivele de angajare sunt neschimbate in comparatie cu trimestrul precedent si se imbunatatesc cu 3 puncte procentuale fata de intervalul similar al lui 2013. In schimb, cel mai putin increzatori angajatori se gasesc in regiunea Nord-Est, acestia raportand o previziune neta de angajare de -10%, cea mai slaba din trimestrul al treilea din 2010 si pana in prezent. Intentiile de angajare din regiune scad cu 23, respectiv 18 puncte procentuale atat fata de trimestrul cat si fata de anul anterior.

Ritmul de angajare in organizatiile de mici dimensiuni (sub 10 angajati) ramane lent, dupa cum dovedeste previziunea neta de angajare de -1%, in timp ce angajatorii din organizatiile mici si mijlocii prevad cresteri moderate ale numarului de angajati.

Previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul celor care anticipeaza o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.