La 28 de ani, Sergiu Negut conducea deja filiala din Romania a unei companii de comert international. Si-a platit MBA-ul la una dintre cele mai bune scoli din Europa, cu banii obtinuti din consultanta. Cursurile l-au costat enorm: 70.000 de euro. Au trecut patru ani de atunci, iar acum are propria afacere.

"Ce altceva as fi putut sa fac cu banii aia. Sa zicem 70.000 sau 10.000 sau 20.000 pentru un program in Romania.  As fi putut sa-mi cumpar o masina, o casa. Piata muncii, pe de alta parte, oportunitatile la care oamenii au acces dupa ce au facut un MBA valideaza in buna masura rezultatele astea", spune Sergiu Negut, consultant in afaceri.

In Romania poti face MBA si cu 4.500 de euro. Cursurile se fac in weekend, dureaza un an sau doi, iar cu noua diploma in buzunar salariul poate creste cu cateva mii de euro.

"Nu ascund faptul ca am facut un credit la banca pentru a acoperi aceste costuri, insa nu-mi pare rau absolut deloc. In companiile mari sunt apreciati foarte mult oameni care doresc sa se dezvolte", precizeaza Gabriela Marin, director HR.
 
MBA, adica Master of Business Administration, este un fel de pasaport pentru orice om care vrea sa ajunga si un lider de succes. Nu garanteaza reusita, dar majoritatea celor 4.500 de manageri romani cu acest certificat, urca in topurile de afaceri. Iata insa ce nu se invata la scoala de afaceri:

Ziarul Financiar a publicat azi topul celor mai bune cursuri MBA din Romania. Anual, acestea scot peste 200 de absolventi, din care 20% isi deschid propria afacere in consultanta, IT, comert sau agricultura.