Nicolaescu a spus ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza "excluderea medicului din sistem bugetar", adica acesta "sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva", potrivit Mediafax.

Ministrul Sanatatii a explicat ca, prin noua lege, medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore si primesc 3.000 de lei. "Medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore, cat prevede Codul muncii, si primesc 3.000 de lei. Dar, daca vrei sa fii numai angajatul spitalului public, poti sa vii sa lucrezi suplimentar in niste paturi private sau sectii private si iti completezi veniturile", a adaugat Nicolaescu, precizand ca noua reglementare va permite medicilor sa opteze pentru ceea ce doresc.

Astfel, noua lege va prevede, potrivit lui Nicolaescu, si optiunea ca medicul sa lucreze cu jumatate de norma in sistemul public si cu jumatate in cel privat. "Dar cei care vor lucra in privat nu vor mai avea voie sa plimbe pacientii intre spitalul public si privat, iar in acest sens va fi nevoie de un sistem prin care sa fie urmarit bolnavul", a subliniat ministrul.

Nicolaescu a mentionat si o a treia varianta pentru care vor putea opta medicii. "Ar fi aceea prin care un anumit chirurg sa nu vrea sa lucreze angajat, ci sa opteze sa faca zece operatii la Cluj, altele la Iasi, altele in Bucuresti. Atunci, chirurgul isi negociaza tariful. In tot acest context, problema este cum reglementam ca sa nu existe abuzuri", a mai spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, dupa aplicarea acestei legi pe criterii la care se adauga si cele de competenta, care pot sa aduca si alti bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe luna. Noua lege ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, a mai spus ministrul.