Dupa ce a absolvit Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Cristina a facut si un master, iar acum asteapta ca angajatorii sa se bata pentru ea. "Ar trebui sa dovedesc eu ca pot sa fac seva si vreau sa fac ceva, intr-un sens ca apoi sa vina cineva sa imi si ofere", explica Cristina Chirazof.

Legea stagiaturii, aprobata deja de senatori, ar permite tinerilor o intrare mai usoara pe piata muncii. Acestia ar avea siguranta ca, odata semnat contractul de 6 luni cu o companie, ei ar invata meserie. Intre timp, angajatorul ar primi 250 de lei de la stat, luna de luna.

Patronii nu sunt foarte incantati de noua lege. "Suma aceea de 250 de lei este foarte mica. Unui tanar absolvent nu poti sa-i dai salariul minim pe economie 800 de lei, trebuie sa-i dai 1.200 de lei cel putin. Daca mai adaugi taxele companiei ajungi la 1.800 de lei, deci 250 de lei sunt cumva irelevanti", spune Cristina Saviuca, manager companie multinationala.

Suma este, de fapt, cuantumul ajutorului de somaj pe care orice tanar il primeste de la stat, daca nu lucreaza. Din peste 400.000 de someri cati sunt in acest moment in tara, aproape 60.000 sunt tineri sub 25 de ani, iar 3.500 dintre ei au studii superioare. Acestia sunt, de fapt, cei vizati de initiativa legislativa.

"Poate ca ar fi fost mai bine ca o parte din acesti bani sa fie destinati pentru gasirea unor solutii pentru incadrarea absolventilor de liceu care nu au reusit sa ia bacalaureatul, care sunt mult mai numerosi. De regula, absolventii cu studii superioare reusesc sa se integreze pe piata muncii", precizeaza Adelina Mihai, editor al Ziarului Financiar.

In acest moment, stagiatura este legalizata doar pentru medici, avocati si notari. Daca legea va trece si de Camera Deputatilor, de anul viitor ar putea fi valabila pentru toti cei care termina o facultate.