Dupa ultimele negocieri incheiate saptamana trecuta guvernul s-a angajat ca "va elabora legislatia necesara pana la sfarsitul lui 2013, pentru a egaliza varsta de pensionare la barbati si femei prin cresterea acestei varste la femei de la 63 la 65 ani pana in anul 2030"

O veste care nu incanta pe nimeni.

Cresterea varstei la femei are ca scop sa reduca presiunea de pe fondul de pensii care in prezent face fata cu greu numarului mare de pensionari cu 50 % mai multi decat cei care contribuie lunar din salariu.

Sorin Pislaru, redactor-sef ZF: "Pentru ca firmele nu platesc contributiile sociale la valoarea reala a salariilor deficitul bugetului de pensii este de 2 spre 3 miliarde de euro pe an".

Viitorii pensionari nu pot sa retraga bani mai devreme din fondurile obligatorii administrate privat, asa numitul pilon 2.

Daca vor sa adune ceva bani de care sa beneficieze inainte de a implini varsta de pensionare legala din sistemul de stat, si femeile si barbatii pot apela la fondurile de pensii voluntare.

Marius Popescu: "Conform legislatie oamenii pot sa se retraga la varsta de 60 de ani si pot sa dobandeasca o pensie din pilonul de pensii privat voluntar la varsta de 60 de ani".

In acesta moment peste 300.000 de romani sunt inscrisi la o pensie facultativa privata.