Unde sa-ti mai cauti un loc de munca in ziua de astazi? Chiar daca oferta este mica, sunt unele judete in care mai ai sanse, daca ne gandim ca aici numarul de joburi vacante este mai mare decat in altele.

Este vorba de judete precum Hunedoara, Cluj sau Bihor, unde numarul de slujbe vacante depaseste 500-600 de locuri de munca. Si Bucurestiul sa afla printre primele zone din tara in care se fac mai multe angajari, cu peste 600 de joburi vacante in aceasta perioada.

Ce se intampla insa cu zonele in care oferta abia numara cateva zeci de locuri de munca disponibile, putine ajungand la o suta, zone care inregistreaza si unele dintre cele mai mari rate ale somajului din tara? Cat de departe de casa ai fi dispus sa pleci pentru a-ti gasi un job?

De exemplu, in Ialomita, Mehedinti si Covasna, judetele aflate pe primele trei locuri in topul celor care fac cele mai putine angajari, este aproape imposibil sa-ti gasesti ceva de facut, in conditiile in care in aceste trei judete se inregistreaza si rate ale somajului cu mult peste media nationala.

Nici in functie de calificare, oferta nu este foarte bogata. In afara de angajati in industria textila, pentru care sunt cele mai multe locuri de munca vacante, celalalte categorii profesionale au batai de cap cand vine vorba sa-si gaseasca un job. Astfel, potrivit ultimei centralizari a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), cele mai putine slujbe vacante sunt pentru controlor calitate (64), confectioner cablaje auto (69), bucatar (72) sau sudor (75).

Nici absolventii de studii superioare nu au de unde alege, doar pentru ingineri si subingineri fiind disponibile aproape 150 de locuri de munca.

In ciuda numarului mic de slujbe vacante la nivel national, rata somajului a scazut, in mai, pentru a doua luna consecutiv, dupa mai bine de un an si jumatate de crestere. Numarul de someri inregistrati la ANOFM a scazut, astfel, in cele doua luni, cu peste 63.000 de persoane, desi patronii sustin ca nu au facut atatea angajari. Cu toate acestea numarul de someri a ramas ridicat, la aproximativ 702.000 persoane, un nivel asemanator nemaifiind atins din 2003.

Vezi mai jos topul judetelor care fac cele mai putine angajari si care au rata somajului cea mai mare

JUDET NR. JOBURI DISPONIBILE RATA SOMAJULUI (%)
Ialomita 37 9,47
Mehedinti 64 11,22
Covasna 73 9,10
Botosani 93 5,05
Giurgiu 93 6,88
Dambovita 96 7,81
Teleorman 101 9,43
Alba 103 10,46
Galati 107 10,05
Braila 109 6,75

Sursa: ANOFM