Oamenii care doresc sa munceasca in Romania isi cauta de lucru in special:
• Pe site-urile de joburi, mai ales daca cel intrebat are studii superioare sau este student. Iata cam ce cauta in acest moment angajatorii!


• La prieteni, cunoscuti, rude, indiferent de studii. Firmele fac cele mai multe recrutari pentru angajare prin intermediul anunturilor sau al site-urilor de joburi, urmatoarele metode preferate fiind aplicatiile trimise direct sau recomandarile interne, potrivit rezultatelor unui studiu pe resurse umane, realizat de DaedalusMillwardBrown, la solicitarea HR Club. Cu toate acestea, in medie, mai putin de un sfert dintre cei care trimit CV-uri au peste 70% sanse sa fie angajati.


• Prin intermediul targurilor de joburi. Pana pe 15 august se desfasoara, de exemplu, Targul online pentru absolventi.


• La Agentia locala de Ocupare a Fortei de Munca, mai ales daca cel intrebat are studii medii.

Putini, insa, indica:

• Retelele de socializare, de exemplu pe LinkedIn sunt active in grupurile romanesti cam 10.000 de persoane, multe dintre ele prezente in cel putin 5 grupuri. Iar Facebook are peste un milion de utilizatori in Romania, in acest moment. Companiile ravnesc inclusiv la "prietenia" utilizatorilor in online, iar acestea pot fi usor abordate, inclusiv pentru o oferta de angajare.


Paginile de cariera ale companiilor de stat, desi statul angajeaza aproape jumatate din forta de munca din Romania. Este drept ca, in conditiile actuale, cand la stat se fac concedieri, posturile sunt inghetate sau cel putin asta se intampla pe hartie, iar salariile bugetarilor au fost diminuate cu 25%, nu vine ca o surpriza faptul ca romanii nu se inghesuie sa devina bugetari.


Paginile de cariera ale institutiilor militare; cetatenii romani se pot angaja astazi in cel putin 9 structuri militare ce opereaza in Romania sau regional.


• Si mai putini sunt cei ce reactioneaza proactiv si trimit CV-uri angajatorilor care nu au dat niciun semn ca ar avea pozitii libere.

Un adevar nespus se impune ca o realitate de care nu multi tin cont: in ultimii 20 de ani, doar in jur de 500 de companii, toate din zona privata, au postat cu oarecare regularitate joburile vacante. La o medie de 500 angajati per companie, ajungem la 250.000 de joburi expuse spatiului public, in timp ce jumatate din forta de munca din Romania activeaza in mediul privat, adica in jur de 2,5 milioane de joburi. 90% din joburile din privat nu apar in mediile de informare publice!

Companiile de stat, fie ele parte a administratiei de stat, fie parte a diferitelor ministere, publica uneori pe site-urile proprii, uneori pe site-ul ANOFM. Pozitiile oferite de stat sunt percepute de multe ori ca fiind deja atribuite si, oricum, nu este simplu sa brazdezi sute de site-uri, asa ca cei mai multi nu o fac! Este vorba aici de alte 2 milioane de joburi.

Iarasi, daca ne referim la ANOFM, nici aici nu gasim mare aglomeratie la angajari. Chiar daca numarul de joburi vacante la nivel national este de trei ori mai mic decat in anii precedenti, slujbele puse de patroni la dispozitia somerilor nu-si gasesc candidati de luni de zile. De vina sunt, pe de o parte, salariile mici pe care le ofera patronii, caz in care romanii prefera sa incaseze indemnizatia de somaj. Pe de alta parte, sistemul de protectie sociala generos le permite nevoiasilor sa stea acasa pe banii statului.

De unde ne dam seama? Din faptul ca cele peste 10.000 de locuri de munca, pe care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca le anunta saptamanal sunt cam aceleasi, de la o saptamana la alta.

In concluzie, cand un cetatean roman cauta joburi, el este expus doar la 10-20% dintre pozitiile vacante, ceea ce face ca sansele reale de a se angaja sa fie la maximum o cincime din ceea ce ar trebui sa fie. De aici pleaca si calea cea mai frecventa de angajare: relatiile personale.

Citeste si: Top greseli pe care le fac "vanatorii" de joburi online! De pilda, joburile nu incep si nu se termina pe internet.