In contextul in care Romania numara la sfarsitul anului 2009 aproximativ 710.000 de someri, oferta de locuri de munca inregistrata la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) de angajatori este infima. Totusi persoanele interesate se pot adresa agentiilor judetene pentru a intra in contact cu putinii patroni care mai fac angajari in aceasta perioada.

Cele mai multe joburi vacante se adreseaza persoanelor care au absolvit studii medii si profesionale. Aproape 2.000 de locuri de munca sunt disponibile la nivel national pentru cei cu experienta in industria usoara – confectioneri articole textile sau din piele, muncitori necalificati in industria confectiilor sau confectioneri aticole de imbracaminte dupa comanda. Angajatorii din toata tara mai cauta 142 de soferi de autocamion, 89 de paznici, 70 de vanzatori, 64 de lacatusi mecanici si 52 de tamplari.

Pentru absolventii de studii superioare sunt disponibile doar 581 de joburi, cele mai multye pentru ingineri si subingineri, consilieri financiari bancari, asistenti medicali generalisti sau contabili.

Judetele in care se regasesc cele mai multe locuri vacante sunt Cluj (457), Satu Mare (346), Giurgiu (344), Hunedoara (338) si Calarasi (253). In Bucuresti, angajatorii au inregistrat 434 de locuri de munca vacante.

Oferta completa a slujbelor libere, structurata pe judete si pe meserii poate fi consultata pe pagina de internet a ANOFM.