Patronii firmelor cu capital privat vor fi astfel scutiti de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, a contributiei de asigurari pentru somaj si a contributiei de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, citat de Mediafax.

Angajatorilor li se va impune insa sa restituie imediat si cu precadere contravaloarea tuturor scutirilor de la plata contributiilor sociale daca efectueaza concedieri colective in anul calendaristic in care au beneficiat de aceasta facilitate.

Prin derogare de la prevederile reglementarilor legale in vigoare, perioada de scutire de la plata a contributiilor sociale datorate va constitui stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru șomaj și in sistemul de asigurare pentru accidente de munca și boli profesionale.

"In prezent, datorita (din cauza - n.r.) efectelor negative ale crizei economico-financiare, foarte multi angajatori cu capital privat iși intrerup sau iși reduc temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, fara incetarea raporturilor de munca. Pe durata reducerii și/sau a intreruperii temporarea activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfașoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Cu toate ca activitatea este redusa sau intrerupta, angajatorii suporta un volum mare de cheltuieli pentru plata contributiilor sociale aferente indemnizatiei platita salariatilor ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate temporar", este explicatia deciziei pregatite de Guvern.

Guvernul considera astfel ca situatia economica "este una exceptionala" si se impune luarea unor masuri urgente care sa vizeze reducerea, pentru o perioada determinata de timp, a platilor datorate de angajatorii cu capital privat la diversele fonduri de asigurari sociale.

In 2009 si 2010, Guvernul Boc a aplicat la randul sau aceste facilitati acordate angajatorilor. Efortul financiar anual din bugetul general consolidat s-a ridicat la 439,2 milioane lei (din care un minus de 73,8 milioane lei la venituri obtinute din impozitul pe venit si un minus de 365,4 milioane lei la contributii de asigurari), pentru aproximativ 200.000 angajati trimisi in somaj tehnic.