Potrivit statisticilor portalului de recrutare Tjobs.ro, in luna mai, peste 62.000 de romani au aplicat pentru un job in strainatate, in 29 de departamente si pentru 41 de tari.

Fata de luna anterioara se remarca o crestere a numarului celor care vor sa se angajeze in strainatate cu aproape 8%, explicatia recrutorilor fiind aceea ca interesul romanilor pentru joburile din strainatate creste la inceputul verii, prima optiune a acestora fiind angajarile de sezon.

Cei mai multi dintre cei care vor sa plece la munca in afara au ales ca domeniu de activitate agricutura/silvicultura. Cei peste 17,5% dintre cei care au aplicat pentru un job in strainatate au optat pentru acest domeniu, poate si pentru ca este unul ofertant in ceea ce priveste ofertele de angajare si, in general, nu necesita calificari sau experienta in domeniu.

Joburi de vara in strainatate! Europenii angajeaza zeci de mii de romani in turism, industrie si agricultura

Pe locul al doilea in topul domeniilor cautate de romani pentru angajare s-a situat turismul, peste 16% dintre aplicanti optand pentru un job in hoteluri. Pe urmatoarea pozitie s-au clasat joburile pentru necalificati (13%), urmate de constructii (11%), industrie (6%) sau transporturi (5%).

Surprinzator este faptul ca pentru medici si personal sanitar au aplicat pentru un job 4% dintre cei care vor sa lucreze in strainatate, in conditiile in care acest domeniu a venit cu oferta cea mai bogata de locuri de munca vacante, respectiv peste 5.000 de joburi disponibile.

Iti cauti job in strainatate prin firme de recrutare? La ce sa fii atent ca sa nu fii pacalit

In ceea ce priveste tarile in care vor sa se angajeze cei mai multi dintre romani, mai mult de un sfert dintre aplicatii au fost trimise in Marea Britanie, Anglia mentinandu-se astfel pe primul loc in preferintele romanilor de a lucra in strainatate.

Regatul Unit este urmat de Germania, un de vor sa lucreze 11% dintre aplicanti, Italia (10,5%), Spania (9,6%) si Norvegia (6,4%).

Se remarca astfel o crestere a interesului pentru tarile nordice, in special pentru Norvegia, pentru care au aplicat peste 4.000 de romani. In schimb, numarul romanilor care vor sa plece in Grecia s-a diminuat cu 50% fata de luna trecuta, in pofida ofertei generoase de joburi dion aceasta tara, in special in turism.