"Tendinta nationala este evident una de stabilizare a fortei de munca. Ponderea angajatorilor care nu-si vor modifica numarul total de angajati a crescut cu inca 4 puncte procentuale fata de varful istoric atins trimestrul trecut, semn ca din ce in ce mai multi angajatori se multumesc sa ramana in expectativa, asteptand evolutii pozitive mai clare inainte de a decide sa-si mareasca forta de munca. Actuala previziune neta de angajare este deci un semnal incurajator, dar retinut, privind ritmul crearii de noi locuri de munca in urmatoarele trei luni", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Planurile de angajare sunt pozitive in sase din cele zece sectoare de activitate analizate in studiul privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, in timp ce angajatorii din alte trei sectoare se asteapta la o scadere a numarului de angajati.

Astfel, intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in industria prelucratoare, a carei previziune neta de angajare este de +13%, la polul opus aflandu-se constructiile, unde angajatorii indica o previziune neta de angajare de -11%, raportand o valoare negativa pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbata fata de ultimul trimestru al acestui an, dar este cu 15 puncte procentuale sub valoarea din primele trei luni din 2013.

De altfel, intentiile de angajare sunt mai scazute decat in primul trimestru din 2013 in opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se inregistreaza in sectorul de comert cu ridicata si cu amanuntul, unde previziunea neta de angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai mica decat cea din ianuarie-martie 2013. Cresterea cea mai semnificativa vizeaza agricultura, vanatoarea, silvicultura si pescuitul, sector unde previziunea neta de angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de primul trimestru al lui 2013, ajungand astfel la +12%.

Perspectivele sunt predominant pozitive si din punct de vedere regional, astfel ca in cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunta previziuni nete de angajare cu valori pozitive. Acestia prevad o activitate de angajare mai intensa in regiunile Centru si Sud, de +8%. In Sud, intentiile de angajare au crescut puternic fata de trimestrul anterior, imbunatatindu-se cu 17 puncte procentuale. Angajatorii din Vest sunt insa mai putin optimisti, previziunea neta de angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, atingand -3%, cea mai mica valoare inregistrata in regiune din trimestrul al treilea din 2010 si pana in prezent. Cea mai putin ofertanta piata a fortei de munca va fi insa cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se asteapta la o previziune neta de angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mica decat cea din trimestrul anterior si cu 17 puncte procentuale mai scazuta decat cea din trimestrul intai al lui 2013.

Pentru Romania, cercetarea s-a derulat in intervalul 17 - 29 octombrie pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori si are o marja de eroare de +/-3,9%. Previziunea neta de angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.