"Daca reusim, mai ales lucrurile astea de inceput, bune, sa se confirme, eu nu sunt de parere ca ar trebui sa mai marim salarii la bugetari egale la toata lumea.Sunt bugetari carora nu mai trebuie sa le indexam nimic. Va spun unde ar trebui sa fie: in continuare cred ca salarizarea in educatie si sanatate este mult prea mica in raport cu toate celelalte institutii. Cu cat indexam la fel, de fapt marim decalajul, ca unuia care are 70 de milioane ii mai dau 7 milioane cu 10%. Unuia care are 10 milioane, ii mai dau... ", a spus Ponta la un post de televiziune, potrivit Mediafax.

Premierul a mai spus ca neconstitutionalitatea supraimpozitarii bugetarilor reprezinta doar un pretext si apreciaza ca, probabil, liberalii s-au speriat de criticile publice privind o noua taxa, aratand insa ca si oamenii de dreapta pun taxe, iar "povestea cu cota unica e un pic fetisizata".

"Ei au preluat asa, foarte ideologic, ca liberalii nu pun taxe. Oamenii de dreapta pun taxe, si Merkel este de dreapta. Din pacate, la noi e un pic fetisizata povestea asta cu cota unica, eu am intrebat intotodeauna in gluma "Daca facem cota unica 50%, e buna cota unica ?" De fapt, problema nu este de cota unica, ci de fiscalitate redusa si ca, intr-adevar, in anumite momente sa nu impovarezi si mai mult, in special in zona privata, intr-o perioada de criza economica (...) O sa discutam, am rezolvat o suta de lucruri, acum nu am rezolvat unul dintre ele", a spus Ponta.

El a aratat ca nu toate politicile fiscale au fost coordonate si a apreciat ca poate partenerii de guvernare "sunt mai sensibili" decat el la atacurile publice pe tema impunerii a uneii noi taxe.

Premierul a precizat insa ca subiectul nu este inchis si ca o alta solutie, dar de durata, decat cea a supraimpozitarii temporare este elaborarea unei noi legislatii in domeniul bugetar care sa includa si companiile de stat, varianta care insa, in opinia premierului, poate genera probleme de neconstitutionalitate, deoarece companiile functioneaza dupa principiul economiei de piata.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca ideea supraimpozitarii veniturilor bugetarilor sau a celor din mediul privat a facut obiectul discutiilor din USL si a fost respinsa de liberali, apreciind ca nu crede ca subiectul va mai fi reluat.

El a precizat ca au existat discutii pe acest subiect si in timpul Guvernului Ponta I, in contextul gasirii unor solutii pentru a fi acoperite nevoile bugetare, si ca nu are niciun "indiciu" ca premierul sau altcineva din USL ar dori sa readuca subiectul in discutie.