"Am desfiintat posturile neocupate, ceea ce ne-a permis sa revenim la regula de 1 la 1. Primarii s-au bucurat. Exista o problema pe care ne-au semnalat-o mai multi primari, si care cred ca e absolut corecta: anumite activitati pentru care primaria are bani in buget si are nevoie sa angajeze persoane, in special la proiecte cu finantare internationala, unde, de fapt, ne zgarcim cu salariile a trei oameni si pierdem toti banii pe proiect. E un lucru cu care sunt de acord. O sa-l discut cu ministrul de Finante si cred ca putem gasit solutia ca pentru aceste proiecte unde, e adevarat, angajam cinci oameni, dar castigam bani de zece ori mai mult, ar trebui sa avem o exceptie de la regula generala", a spus Ponta, preluat de Mediafax.

Premierul Victor Ponta anunta, in 19 iunie, ca toate posturile neocupate vor fi desfiintate si va fi introdusa regula de angajare in sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, in primul rand in sanatate si educatie, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la sapte posturi vacantate.

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.
Interdictia a fost prelungita anual, pana in prezent.

In urma ultimelor negocieri cu Fondul Monetar International, Guvernul a decis sa continue si in urmatorii ani sa reduca numarul de salariati in sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la sapte posturi vacantate, sistem care va fi insa aplicat cu mai multa "flexibilitate" in principal in educatie si sanatate, pentru ca blocajele generate de lipsa de
personal sa fie eliminate.

La finele anului trecut, fostul ministru al Finantelor Florin Georgescu declara ca unele ministere sau institutii ar putea sa faca angajari peste nivelul negociat cu institutiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va pastra regula o angajare la sapte plecari.