Dupa un an 2009 care i-a luat prin surprindere chiar si pe patroni, care nu credeau sa fie obligati sa dea afara atat de multi angajati, 2010 se poate spune ca a fost un an al stagnarii, atat la nivelul concedierilor, dar si la nivelul angajarilor.

Desi numarul locurilor de munca vacante a crescut usor, iar firmele private au inceput sa participe din nou la targurile de joburi, in mod paradoxal, angajatorii care au vrut sa gaseasca cei mai buni specialisti nu au avut de unde alege.

Situatie care poate avea doua explicatii: fie angajatii din Romania nu sunt pregatiti la nivelul cerut de angajatori, fie toti specialistii si personalul calificat au plecat in strainatate, de teama disponibilizarilor pe banda rulanta din 2009.

Citind statisticile referitoare la cei peste 100.000 de romani care s-au angajat in strainatate in acest an, optam mai degraba pentru varianta a doua.

2010, anul IT-istilor, al inginerilor si al muncitorilor calificati

Cei mai norocosi dintre cei care si-au cautat un loc de munca in anul care tocmai se incheie au fost de departe specialistii in IT.

Cele mai mari companii din domeniu, respectiv Google, Microsoft, Intel, HP, dar si Facebook, au anuntat ca recruteaza sau intentioneaza sa intre pe piata din Romania si sa faca angajari de specialisti. Si, odata intrat intr-o astfel de companie, nici salariile nu sunt de neglijat.

Din toamna, a fost reluata expansiunea marilor retele de magazine si, in consecinta, mii de romani si-au putut gasi un loc de munca de la casier sau responsabil de raion, pana la manager de magazin sau director.

Dar poate cea mai apriga batalie s-a dat, in 2010, pe posturile scoase la concurs de retailerul suedez de imbracaminte H&M. Din momentul in care a devenit cunoscut faptul ca H&M intra pe piata din Romania, in primavara lui 2011, a inceput goana dupa joburi. Iar in momentul publicarii anunurilor de angajare, mii de candidati au depus CV-uri.
 
In general, in 2010, profilul candidatului cu sanse de a fi angajat a fost: specialist intr-un domeniu tehnic, care sa aiba o calificare si, foarte important, sa stie limbi straine. Si cu cat limbile straine erau mai multe si mai rar intalnite, respectiv olandeza, norvegiana, ceha sau maghiara, cu atat sansele erau mai mari.

Potrivit recrutorilor, in 2010, au fost angajati aproximativ 30.000 de absolventi de studii superioare si in jur de 200.000 de muncitori calificati.

Comertul, industria si serviciile financiare “promit” cele mai multe oferte de joburi in 2011

Vestile in ceea ce priveste oportunitatile de angajare nu sunt dintre cele mai bune nici la inceputul anului viitor.

Potrivit celui mai recent studiu Manpower privind perspectivele angajarii in primul trimestru din 2011, piata muncii va continua sa intampine dificultati la inceput de an, sase din zece angajatori asteptandu-se la o stagnare.

In general, cei aflati in cautarea unui loc de munca vor beneficia de un numar redus de oportunitati pe parcursul urmatoarelor trei luni, doar angajatorii din trei dintre cele zece sectoare de activitate analizate anticipand cresteri ale activitatii de angajare.

Angajatorii din sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, iar cei din sectorul industrie prelucratoare si finante, asigurari si servicii de afaceri manifesta un optimism prudent in ceea ce priveste previziunea de angajare.

La nivel regional, in primele trei luni ale anului viitor, somerii din sud-estul tarii si din Bucuresri si Ilfov au cele mai multe sanse sa-si gaseasca un job, angajatorii de aici asteptandu-se la o crestere privind nivelul angajarilor.

Strainatatea, o alternativa si in 2011!

Urmand exemplul celor peste 100.000 de romani care au preferat sa plece in strainatate pentru un trai decent, 2011 poate fi, in continuare, un an al plecarilor masive in Occident.

Pentru cei care vor sa-si gaseasca un job in afara, agentiile de recrurare au in acest moment disponibile peste 20.000 de pozitii, in domenii variate, in peste 30 de tari din Europa si nu numai.

Intr-un top al domeniilor in care se fac angajari imediat, primul loc este ocupat in continuare de joburile pentru personal medical si sanitar, un sfert din oferta adresandu-se acestor categorii profesionale.

Desi nu este varful sezonului turistic, angajatorii straini cauta la inceput de an lucratori in hoteluri si in turism, dar si pentru agricultura. Daca iti plac copiii si vrei sa lucrezi in regim au-pair, in special in Marea Britanie, poti sa alegi din aproape 1.500 de locuri vacante, iar daca iti place sa calatoresti te poti angaja pe un vas de croaziera.

Alte pozitii disponibile sunt in constructii, industrie sau in transporturi.