Federatia Nationala Mine Energie, condusa de Marin Condescu, a dat publicitatii, duminica, un comunicat de presa in care precizeaza ca de la 1 iunie programul de lucru al angajatilor Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe saptamana, din cauza cererii scazute de energie pe baza de lignit, iar aceasta decize a administratiei companiei va genera ample actiuni de protest.

Decizia de reducere a saptamanii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajatilor cu 20%, sustin reprezentantii Federatiei Nationale Mine Energie.

De asemenea, sindicatele reclama si "reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajati din randul personalului TESA au veniturile diminuate cu pana la 50%".

Duminica a avut loc o sedinta extraordinara a Comitetului Director al Federatiei Nationale Mine Energie, in care s-a decis ca prima actiune de protest, la care sunt asteptati 5.000 de mineri, sa aiba loc la Targu Jiu, joi, la ora 12.00.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, nu a putut fi contactat pentru a comenta situatia.

El declara recent ca "abia asteapta" o actiune de protest a minerilor pentru a merge in mijlocul acestora si a-i intreba daca sunt nemultumiti ca au scazut salariile pentru 800 de angajati TESA si au crescut pentru alti 1.500 de salariati tot din randul personalului TESA. Ciurel sustinea ca s-a dorit o reasezare a salariilor intre diferitele subunitati din CE Oltenia, care sa permita venituri egale pentru angajati aflati pe aceleasi posturi in locuri de munca diferite.

Managerul privat mai spunea ca printre cei afectati de reducerile salariale sunt liderii de sindicat, care sunt angajati pe post de inspector social si care, anterior, aveau venituri lunare si de 15.000 de lei. Ciurel sustinea liderii sindicali vor fi angajati conform pregatirii lor profesionale si vor fi platiti ca atare.