Marea Britanie este in fruntea clasamentului cu peste 43.000 de noi locuri de munca, urmata de Polonia (22.000) si Germania, care a avut aproape 20.000 de noi locuri de munca generate prin proiecte cu investitii straine directe.

In privinta numarului de proiecte de investitii atrase in 2016, Romania se situeaza la mica distanta inaintea Cehiei si Ungariei in zona Europei Centrale si de Est si pe pozitia a doisprezecea in topul general european.

Investitiile straine directe in Europa au atins un nivel record in 2016, cu 5.845 de noi proiecte inregistrate, in crestere de 15% fata de anul precedent. Investitiile straine directe au generat aproape 260.000 locuri noi de munca anul trecut.

Marea Britanie (1.100 proiecte), Germania (1.063 proiecte) si Franta (aproape 800 proiecte) au fost principalele trei destinatii europene pentru investitii in 2016, care au atras mai bine de jumatate (51%) din investitiile straine directe.

"Cresterea lenta a multor piete emergente din 2016 pare sa fi contribuit la atractivitatea europeana, iar investitorii globali vad forta de munca din Europa ca pe un activ foarte important. Robotica si inteligenta artificiala au contribuit, de asemenea, la consolidarea principalelor sectoare traditionale de productie si de servicii de business din Europa", a declarat partenerul din cadrul EY Romania, Bogdan Ion.

Potrivit studiului, sectoarele de software si servicii pentru afaceri au atras impreuna un sfert din proiectele cu investitii straine directe in 2016, fapt care subliniaza transformarea digitala a Europei.

Productia software a atras cele mai multe investitii straine directe in Europa in 2016, generand 780 de proiecte, in crestere cu 12%. Serviciile pentru afaceri au urmat pe locul al doilea, cu un numar in crestere de proiecte, de 47% in 2016.

Potrivit studiului, in ciuda unui an 2016 pozitiv pentru investitiile straine directe in Europa – o regiune cu peste 500 milioane de consumatori si 30 milioane de companii –, provocarile geopolitice si macroeconomice au avut impact, pe termen scurt, asupra sentimentului privind investitiile.

Dintre cei 505 executivi de la nivel global intervievati in luna martie a acestui an, doar 28% intentioneaza sa-si extinda operatiunile europene in anul urmator, ceea ce inseamna o scadere de patru puncte procentuale fata de nivelul de 32% din 2015.

Cu toate acestea, increderea investitorilor in perspectivele europene pe termen mai lung a crescut semnificativ, daca se ia in calcul procentul investitorilor care se asteapta la revenirea catre o crestere economica stabila, dupa cel putin cinci ani de stagnare, procent care a ajuns la 56% fata de 45% in 2015.