In intervalul ianuarie - martie 2016, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,47%), alte activitati de servicii, respectiv in activitati de spectacole, culturale si recreative (2,50% fiecare in parte).

Totodata, in industria prelucratoare s-au concentrat peste 25% din numarul total al locurilor de munca vacante (15.000 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31%.

Din acest total, sectorul bugetar a insumat aproape o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 8.900 de locuri vacante se regasesc in administratia publica, 7.700 de locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.400 de locuri vacante in invatamant.

La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,41%), urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,42%). Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai reduse valori in tranzactii imobiliare (0,1 mii locuri vacante), respectiv in industria extractiva (0,2 mii locuri vacante).

Potrivit sursei citate, prin comparatie cu trimestrul precedent, in T1 din 2016, cea mai semnificativa crestere atat a ratei, cat si a numarului locurilor de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de constructii (+0,32 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante).

In trimestrul I din acest an, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei, cat si a locurilor de munca vacante, a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,74%, respectiv 17.000 locuri vacante), urmate de cele de muncitori necalificati - grupa majora 9 (1,30%, respectiv 8.100 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost consemnate in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,51%, respectiv 100 locuri vacante).