Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 114,1%.

In ceea ce priveste castigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost in ianuarie de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decat in luna decembrie 2015.

Conform INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.113 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.163 lei).

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori. Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", explica INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (cu 1,9%), respectiv in administratia publica (cu 1,4%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta, respectiv cu 0,2%.