Potrivit studiului "Generatiile urbane si prioritatile lor", dat publicitatii de EY Romania, 51% dintre respondenti considera ca este mai dificil acum decat in urma cu trei ani sa gestioneze echilibrul intre viata personala si cea profesionala, scrie Agerpres.

Potrivit studiului, romanii percep mai acut decat restul tarilor la nivel global modificarile din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viata personala si cea profesionala. Perceptie similara exista in Germania (49%) si Japonia (44%).

Jumatate dintre respondenti sustin ca numarul de ore de lucru a crescut in ultimii trei ani fata de perioada anterioara. Astfel, peste 70% dintre angajati sustin ca lucreaza ore suplimentare, iar 34% lucreaza chiar mai mult de 46 de ore pe saptamana. 86% dintre respondentii cu responsabilitati manageriale din Romania spun ca lucreaza ore suplimentare - aproape dublu fata de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%).

Totusi, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii in Romania este de sase ori mai mica decat media in Europa, de 7,5 ori mai mica decat in Germania si de opt ori fata de Olanda.

Din studiu mai reiese ca respondentii care au copii au resimtit intr-o masura mai mare dificultatea gestionarii echilibrului intre viata personala si cea profesionala in ultimii trei ani - 56% dintre respondentii care sunt parinti spun ca a fost mai dificil sa faca acest lucru, in comparatie cu 50% dintre cei care nu au copii. Comparativ cu restul tarilor, parintii din Romania au resimtit cel mai acut dificultatile din ultimii trei ani, urmati de parintii din Germania (54%) si Japonia (46%).

Conform studiului, aproape jumatate dintre angajati au renuntat la activitatile de relaxare din motive financiare in ultimii trei ani, in timp ce 28% au amanat achizitionarea sau inchirierea unei locuinte personale, iar 14% au amanat decizia de a avea primul copil din aceleasi motive.

Studiul EY Romania a fost realizat pe baza a 2.562 de raspunsuri la un chestionar alcatuit din 35 intrebari primite in perioada 21 decembrie 2015 - 26 ianuarie 2016, respondentii, cu varste intre 18 si 55+ ani, provenind preponderent  din mediul urban.