Sistemul a fost decis de Guvern prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de marti.

Actul normativ stabileste ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, va fi efectuata intr-un sistem in care in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie este achitat doar 5% din valoarea titlului executoriu.

In al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie va fi platit 10% din valoarea titlului, iar in al treilea an astfel calculat va mai fi acordat inca 25% din valoarea titlului executoriu.

In al patrulea an, bugetarii care au castigat in instanta drepturi salariale vor mai primi 25%, pentru ca restul sumei din valoarea titlului executoriu, in cuantum de 35% din valoarea titlului, sa fie platit in al cincilea an de la data la care hotararea devine executorie.

In cursul acestui termen, orice procedura de executare silita este suspendata de drept. Sumele in cauza vor fi actualizate cu indicele inflatiei.