Proiectul, inspirat din legile americane, se va aplica in firmele cu peste 50 de angajati, dar si in institutiile de stat.

Bullying este acel comportament repetat de intimidare sau persecutare a uneia sau mai multor persoane.

Vorbim de hartuire verbala, folosire a fortei, amenintare, constrangere, abuz, intimidare sau dominare agresiva avand ca scop mentinerea unei perceptii de superioritate a agresorului sau de inferioritate a victimei.

Daca acest tip de abuz emotional este savarsit de mai multe persoane el se numeste mobbing. Cel mai adesea, agresorii fac referire la diferentele de clasa sociala, rasa, religie, optiuni politice, orientare sexuala, aspect fizic, comportament, personalitate, reputatie sau putere.

Bullyingul si mobbingul trebuie introdus in regulamentul intern al firmelor la categoria abaterilor disciplinare.

Totodata angajatorul este obligat sa-i sanctioneze pe cei care-si agreseaza colegii. Daca proiectul va fi adoptat, firmele care nu au un psiholog ori un sociolog vor fi obligate sa angajeze unul sau sa incheie un contract pentru servicii psihologice.

In plus, angajatorii trebuie sa stabileasca sanctiunile pentru acest tip de comportament.

Peste ocean, in Statele Unite ale Americii, bullying-ul este un fenomen extrem de cunoscut, la noi in tara insa, sunt putini cei care stiu ce inseamna.

Aceste concepte trebuiesc invatate la scolala, astfel incat legislatia doar sa vegheze asupra implementarii lor, sunt de parere sociologii.

Gelu Duminica, sociolog: "Mobbingul si bullyingul sunt forme de discriminare, insa sunt foarte fine. Orice victima a unei forme de violenta sau de abuz trebuie consiliata insa in cazul de fata, consiliere supraveghere si educatie trebuie sa primeasca agresorii."

Inca din 2010, majoritatea statelor americane aveau deja adoptate prevederi legislative si politici pentru combaterea acestui fenomen.