La statiunea de cercetare vini-viticola de la Pietroasele ar fi nevoie de cel putin o suta de zilieri care sa ajute la recoltarea strugurilor. Daca acestia nu vor fi gasiti urgent, productia risca sa fie afectata. Strugurii vor incepe sa se usuce pe butuci.

Legea zilierilor spune ca muncitorul trebuie sa fie platit cu cel putin 2 lei si cel mult 10 pe ora. La Buzau primeste 35 de lei pentru o zi de munca, de opt ore. In 20 de zile ar putea strange 700 de lei. Adica mai mult decat salariul minim pe economie, de 670 de lei. Insa, majoritatea sta ciorchine la masa din birt.

Si in judetul Braila, fermierii au mari probleme in a gasi oameni care sa lucreze cu ziua, la camp.

"Ei, surpriza mare! Nu am gasit oameni. Am gasit prima data 25, dupa aia n-au mai venit decat 10. Dupa aceea, ba ca vor nu stiu ce miel fript la protap, ba nu, ca vor si lautari. Toti astepta de la stat, toti astepta ba ajutoare sociale, ba din luna sa le pice nu stiu ce noroc, ba sa vina unchiul din America sau fata sau nevasta din Spania sau Italia”, se plange un fermier.

Si in orice zona din tara, acum la stransul recoltei este nevoie de ajutor. Struguri, porumb, cartofi, numai chef de munca sa fie.