Ana Maria este baby sitter in Arganda, un orasel de langa Madrid, si se multumeste cu 350 de euro pe luna. Iulia, in schimb, nu si-a gasit inca o slujba. "Am mers in fiecare an cu contract de munca sezonier. Am castigat multumitor, auzind restrictiile care s-au impus pe piata muncii din Spania astept", spune Iulia Neamtu.

Magdalena Tudose si fata ei au venit acasa in vacanta din peninsula. Spera ca-si vor mai gasi de lucru, mai ales in agricultura, unde spaniolii nu prea vor sa munceasca. Totusi, noile reguli o sperie pe mama, care-si suna sotul ramas in Spania.

Restrictile nu-i vor impiedica insa pe ai nostri sa-si caute o slujba in peninsula. "Acei romani, care vor vrea sa mearga de acum incolo in Spania vor fi impinsi sa lucreze la negru", arata Daniel Tecu, presedinte Federatia Asociatiilor de Romani din Europa.

Riposta autohtona

Autoritatile romane spera ca nu va fi cazul. Asa ca ministrul Muncii a mers miercuri la Bruxelles pentru a discuta problema.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sebastian Lazaroiu, a declarat, dupa discutiile de la Bruxelles cu comisarul european pentru ocupare Laszlo Andor, ca nu se vorbeste de interzicerea fortei de munca ce vine din Romania in Spania, ci doar de anumite restrictii pe care Spania intentioneaza sa le aplice muncitorilor romani care vor pleca de acum incolo, nu celor care sunt deja pe teritoriul Spaniei.

Intrebat ce ar putea face comisia in acest caz, demnitarul a precizat ca, in acest moment, Comisia nu poate face nimic, pentru ca nu a primit notificarea oficiala. El a mai spus ca a invocat in discutia cu comisarul european riscul de a se crea un precedent, avand in vedere ca asa ceva nu s-a mai intamplat si s-ar putea ca maine sa apara un al doilea caz.

Demnitarul a explicat noii veniti in Spania ar putea fi afectati de masurile pe care autoritatile acestui stat intentioneaza sa le ia, dar nu in sensul in care li se va interzice accesul, ci ca vor trebui sa obtina un permis de munca, fara a exista vreo conditie ca acel loc de munca sa fie refuzat mai intai de un spaniol.

Ministrul Muncii a mai anuntat ca, saptamana viitoare se va intalni, la Madrid, cu omologul sau pentru a rezolva problema privind restrictiile de pe piata muncii.