"Pana la finele acestei saptamani se va alege firma care se ocupa de managementul proiectului, iar pana la 1 octombrie vom sti numele celorlalte companii de headhunting care vor recruta manageri pentru companiile de stat", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului economiei Ion Ariton, potrivit Ziarului Financiar.

La inceputul acestui an presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc si-au luat angajamentul in fata FMI si a Bancii Mondiale de a introduce management privat la unele companii de stat pentru a le spori eficienta si pentru a le diminua pierderile. De atunci consilierii ministrului economiei sustin ca au purtat discutii informale cu toti headhunterii de pe piata locala, dar si cu reprezentantii Association of Executive Search Consultants (AESC), o organizatie care reuneste cele mai mari firme de executive search din lume, care s-au aratat interesati de proiect si care vor oferi sprijin statului roman.

"Am vrut sa testam intai piata, pentru a nu porni cu stangul si de aceea am avut discutii informale cu toti reprezentantii firmelor de executive search locale, dar si cu cei ai AESC. Probabil ca jucatorii din top 10 la nivel mondial prezenti pe piata locala nu vor participa la licitatia pentru managementul de proiect, pentru ca nu vor putea participa apoi la licitatia prin care se vor alege firmele de executive search care vor recruta managerii. Pana la sfarsitul acestei saptamani se va alege firma care se va ocupa de managementul de proiect, iar pana la 1 octombrie se vor alege si celelalte firme de executive search care vor realiza proiectul", a mai spus Todea. El a precizat ca aceste licitatii se vor face prin proceduri speciale si ca procesul va fi mult mai scurt decat in cazul unei licitatii obisnuite.

Recrutarea unui manager la stat, vazuta ca un transplant de organe

Principala provocare a managerului cu experienta in privat care va prelua conducerea unei companii de stat va fi sa schimbe starea de spirit din companie, adica sa reuseasca sa-i faca pe angajati sa inteleaga ca numai cu ajutorul lor se va putea produce o eficientizare, spun consultantii.

"Recrutarea unui manager poate fi comparata cu un transplant de organe, pentru ca este foarte importanta compatibilitatea dintre noul sef si compania pe care o conduce. Exista riscul ca organismul in care este transplantat un organ sa nu il accepte sau invers. Trebuie sa consulti foarte bine un organism pentru a putea determina tratamentul de care are nevoie", a spus Radu Manolescu, unul dintre cei mai experimentati headhunteri de pe piata locala. El a fost singurul headhunter care a recunoscut public faptul ca a discutat cu reprezentantii ministerului pe aceasta tema, insa din pozitia de membru al AESC si nu din cea de managing partner al firmei de executive search pe care o conduce pe plan local, KM Trust & Partners.

Citeste si

Grecia va da faliment pana in martie anul viitor. Cum vede un economist de la FMI viitorul Europei

Hologramele sau masinile semiautomate. Ce revolutii tehnologice pregatesc cercetatorii