In ultimul an a scazut numarul firmelor care veneau cu oferte de angajare pentru studenti. Marile companii nu mai investesc in programe de training pentru studenti, prefera sa angajeze oameni experimentati deja”, a explicat, pentru incont.ro, Ionut Poenaru, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR).

Potrivit acestuia, nici studentii nu-si mai permit sa se angajeze full-time, pentru ca pe fondul scaderii numarului de angajati intr-o firma, volumul de munca este mai mare, ceea ce duce la pierderea contactului cu scoala.

In acest context, pentru a castiga un ban in plus, pe langa ce le dau parintii, studentii s-au intors la metodele clasice: impartit pliante, joburi part-time in baruri sau fast-fooduri sau sampling, pentru fete.

Cei care stau in camin si sunt norocosii posesori ai unei masini de spalat sau ai unei imprimante, isi scot banii de buzunar oferind servicii colegilor aflati in nevoie, contra unor sume care le asigura macar o bere.  

Studentii se angajeaza, de obicei, in campusuri, unde, pentru cateva zeci de lei, impart pliante pentru firme sau pentru cluburi. Fetele mai au si posibilitatea de a face sampling sau sa fie hostess la diferite evenimente, unde pot castiga, pentru cateva ore, chiar si cateva sute de lei”, a explicat Ionut Poenaru.

Potrivit acestuia, in ultimul an, tot mai multi studenti au inceput “sa se bata” pentru burse, pentru a-si suplimenta veniturile, desi acestea acopera uneori doar cheltuielile de intretinere la camin.

Ce poti sa faci in campus si cat poti sa castigi?

Distributie pliante          20-30 lei/ora – in functie de numarul de pliante impartite
Hostess/sampling          100-200 lei
Barman/Fast-food        400-500 lei/luna – part-time (plus bacsisuri)
Folosirea masinii de spalat         5 lei/ciclu de spalare
Printare            25-50 bani/pagina