In fiecare an, statul plateste salarii de peste 10 miliarde euro, pentru 1,2 milioane de angajati.

Cel mai clar exemplu de nerespectare a ierarhiei in privinta salariilor este la Ministerul de Interne.

Daca ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, primeste un salariu de 5.300 de lei, cel mai bine platit subaltern a avut in martie un venit net de 13.800 de lei. Asta inseamna ca un agent pleaca acasa cu 2,6 salarii de ministru, potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei. Si tot asa, in aparatul central al MAI sunt 75 de angajati care castiga mai mult decat seful lor.

La fel se intampla si la Finante, unde ministrul este depasit la capitolul venituri chiar si de directorul sau de cabinet. La Economie, leafa unui singur angajat o depaseste pe cea a sefului sau.

"In cazul doamnei de la sefia departamentului de comert exterior, care a venit de la Ministerul de Externe si avea si abilitati diplomatice, salariul de acolo s-a corelat cu cel de aici. De la turism au venit angajati cu 6.000 de lei salariu, iar ai mei aveau 1.500 de lei. Daca vine un tanar acum ii pot oferi 870 lei", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei.

Legea salarizarii unitare a bugetarilor a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2010, dar 6 luni mai tarziu a fost blocata de taierea, prin ordonanta, a 25% din lefurile de la stat. Din acel moment pe nimeni nu a mai interesat aplicarea ei, sustin analistii.

Intre timp, statul a cheltuit in fiecare an peste 10 miliarde de euro cu salariile celor un milion de bugetari. S-ar economisi jumatate din suma, daca ar fi respectata legea salarizarii unice. Potrivit documentului, cel mai mic salariu din sistemul bugetar trebuie sa fie de 705 lei, iar cel mai mare, al presedintelui, de 15 ori cat el.