Pentru a se proteja de efectele devastatoare ale crizei din zona euro, care a dus la o recuperrarea economica lenta si la un somaj care se mentine la niveluri ridicate, multe state din spatiul comunitar au prelungit restrictiile pe care le-au impus, in 2007, lucratorilor romani.

Palma cea mai grea au primit-o romanii in aceasta saptamana de la Spania, tara preferata de cei in cautarea unui loc de munca in strainatate. Guvernul de la Madrid a decis reintroducerea restrictiilor pe piata muncii pentru romani, dupa ce anterior le ridicase complet.

Decizia de la Madrid a luat prin surprindere inclusiv Comisia Europeana, care se confrunta cu un caz nemaintalnit pana acum si se teme ca reintroducerea restrictiilor sa nu devina un precedent si sa fie invocata si de alte state comunitare.

Este oficial: romanii se vor angaja in Spania numai cu permis de munca. CE: "Madridul nu poate, in principiu, sa introduca restrictii” VIDEO

Si pentru ca, in aceste conditii, Europa devine din ce in ce mai ermetica pentru lucratorii romani, tari din Asia, America sau Orientul Mijlociu pot fi o varianta pentru cei care vor sa-si faca un rost departe de tara.

Ai avea curaj, de exemplu, sa te angajezi in Irak sau Afganistan? Desi poate fi periculos, luand in considerare instabilitatea politica si militara din aceste state, nu este imposibil. Companiile din aceste tari cauta angajati din alte state, care sa lucreze in constructii, contabilitate sau in cadrul misiunilor NATO din aceste zone.   

De exemplu, o firma din Irak cauta 50 de persoane, cu varsta pana in 50 de ani, pe care sa le angajeze in constructii, intr-un oras de la granita cu Turcia. Angajatorul ofera cazare in module, masa si transport gratis, iar salariul este cuprins intre 1.200 si 1.500 de euro.

Programul este de 8 ore pe zi, iar durata contractului este de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire. Pentru a participa la selectie este nevoie de un CV in limbile romana si engleza.

Detalii despre oferta gasesti AICI.

Contabilii sau operatorii de pompe de ciment pot, de asemenea, participa la selectia pentru un loc de munca in Irak, unde o firma face angajari in Bagdad, pentru salarii cuprinse intre 1.400 si 1.600 de dolari.

Cei care vor sa fie angajati trebuie sa aiba o experienta minima de doi ani in domeniu, sa cunoasca limba engleza si sa aiba o scoala de specialitate. Se lucreaza 6 zile pe saptamana, concediul anual este de 20 de zile, iar primele 3 luni sunt considerate proba.

Vezi anunturile de angajare AICI si AICI.

Pentru cei care au experienta in gastronomie, baza militara NATO din Kabul, Afganistan, scoate la concurs 5 posturi de bucatari. Cazarea, masa si transportul sunt asigurate, iar pentru serviciile prestate salariul se ridica la 2.000 de dolari pe luna. Durata contractului este de un an.

Responsabilitatile noilor angajati vor fi sa pregateasca 3 mese pe zi pentru cei 2000 de angajati ai bazei. Programul de lucru este destul de intens – 10 ore/zi, 6 zile/saptamana, dar la fiecare 26 de saptamani de lucru angajatii au 3 saptamani de concediu platit.

Cei interesati trebuie sa cunoasca foarte bine limba engleza si sa sties a prepare mancaruri cu specific international.

Gasesti detalii despre job AICI.

Pentru salarii de aproximativ 2.000 de euro pe luna, in Afganistan se mai pot angaja si instalatori si mecanici cu experienta, care sa stie limba engleza si sa aiba permis de conducere categoria B.

Detalii despre oferte gasesti AICI si AICI.

Citeste si:

Romanii vaneaza, in strainatate, joburi in constructii si agricultura. Pe ce salarii se angajeaza

Primul job: vanzator de hamburgeri si de bere sau spalator de vase. Acum conduc afaceri de miliarde de dolari

Paradoxul recuperarii economice: Germania are sute de mii de joburi libere pentru care nu gaseste angajati