"Raspunsurile studentilor romani confirma concluziile raportului regional; in general, tinerii au tendinta de a-si supraevalua competentele inainte de primul lor contact cu realitatea din campul muncii, fapt ce este confirmat si prin experienta noastra de recrutare. Este o atitudine specifica varstei, cu totii ne aducem aminte de propriul entuziasm din anii facultatii. Dusa la extrem insa, atrage riscul dezamagirii in viata reala, atunci cand angajatorii nu le confirma opinia pozitiva pe care o au despre calitatile si abilitatile personale, fie la momentul interviului de selectie, fie ulterior, la evaluarea performantelor", a declarat, intr-un comunicat, Carmen Baibarac, senior manager resurse umane, Deloitte Romania. 

Peste 80% dintre respondenti se autoevalueaza ca avand abilitati bune si foarte bune de analiza, de comunicare, interpersonale, de orientare spre rezolvarea problemelor, de invatare si lucru in echipa. Chiar si o competenta pe care in general studentii si-o dezvolta prea putin - delegarea si coordonarea activitatii altora - este autoevaluata ca fiind buna sau foarte buna de catre 71% dintre respondenti.

Totodata, 79% dintre studentii participanti la studiu considera ca aportul lor valoric pentru angajatorul actual sau viitor este ridicat sau foarte ridicat. In stransa legatura, asteptarile financiare medii pentru primul loc de munca depasesc suma pe care multi angajatori sunt pregatiti sa o ofere, fiind mai ridicate decat leafa medie pe economie in Romania. Salariul mediu nominal net s-a situat in luna ianuarie la 1.548 lei. 

In acelasi timp, aproape 50% dintre respondenti considera ca pregatirea de care beneficiaza in cadrul institutiilor de invatamant superior este slaba sau foarte slaba, comparativ cu responsabilitatile lor profesionale viitoare. 

Studentii afirma, de asemenea, ca nu primesc suficient sprijin pentru procesul de cautare a unui loc de munca (72% dintre ei apreciaza ca institutiile de invatamant la care sunt inscrisi au o contributie modesta in acest sens). 

"Aceste concluzii reflecta un nivel general de nemultumire fata de calitatea educatiei formale pe care pe care o primesc, cu precadere pe aspecte non-tehnice, cum ar fi pregatirea absolventilor pentru accesarea unor oportunitati atractive de cariera. Observam ca in ultimii ani universitatile au devenit mai preocupate de aceste aspecte, insa exista in continuare o mare nevoie in acest sens", a aratat Silviu Badescu, manager resurse umane. 

Raportul mai arata ca tinerii valorizeaza munca in aceeasi masura cu generatiile mai inaintate in varsta, contrazicand convingerea comuna conform careia "tinerii de astazi" sunt mai aplecati catre maximizarea propriei dezvoltari si a timpului liber. In realitate, ei valorifica munca suficient de mult incat majoritatea respondentilor sunt dispusi sa se transfere - fie in tara, fie in strainatate - in scopul obtinerii unui loc de munca atractiv.

Concluziile fac parte dintr-un raport mai amplu realizat la nivelul regiunii, in 11 tari si cu aportul a peste 4.000 de studenti sau absolventi din institutii de invatamant cu profil economic din marile orase. Romania s-a alaturat proiectului la sfarsitul anului trecut, fiind astfel inclusa in cea de-a 3-a editie a raportului "Primii pasi pe piata muncii", realizat de Deloitte.