Potrivit studiului Manpower, unul din cinci angajatori intentioneaza sa faca recrutari de personal in perioada urmatoare, in timp ce un procent aproximativ egal (19%) anticipeaza o scadere a activitatii de angajare.

Si valul disponibilizarilor s-a mai temperat, aproximativ 60% dintre companii intentionand sa pastreze acelasi numar de angajati.

Din cele zece sectoare de activitate studiate, in patru angajatorii anticipeaza ca vor face recrutari. Previziunea cea mai optimista este raportata de angajatorii din agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, cu o crestere a intentiei de angajare cu 21%.

Angajatorii din industria prelucratoare raporteaza o crestere de 9%, in timp ce in sectorul industriei extractive, previziunea de angajare a crescut cu 6%.

Pe de alta parte, angajatorii din patru sectoare de activitate anticipeaza o crestere negativa in volumul angajarilor, in special in sectorul energie electrica, gaze si apa, unde previziunea se situeaza la o valoare pesimista de -10%.

In ansamblu, insa, previziunea pentru acest trimestru s-a imbunatatit considerabil cu 9 puncte procentuale, atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si fata de anul trecut.

Dupa mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezinta o previziune neta de angajare pozitiva, acest lucru aratand ca piata muncii incepe sa se redreseze usor. Va trebui sa mai treaca o perioada de timp inainte ca piata fortei de munca sa revina la o situatie comparabila celei dinainte de recesiune. In continuare insa angajatorii trebuie sa sprijine si sa atraga angajati valorosi, iar angajatii trebuie sa isi dezvolte competentele cheie pe postul pe care il ocupa pentru a corespunde nevoilor pe care companiile le au si pentru a profita de oportunitatile care vor aparea atunci cand economia se va redresa”, sustine Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania.

Potrivit acesteia, regasirea echilibrului in anul 2010 va fi influentata, pe deoparte, in mod pozitiv, de cresteri temperate dar constante ale previziunilor de angajare, iar pe de alta parte, in mod negativ, de continuarea cresterii ratei somajului.

La nivel regional, cele mai multe sanse de angajare o au locuitorii din Centru, unde previziunea de angajare a crescut cu 22%, si cei din Sud-Est, unde intentia de angajare a crescut cu 8%.

In Nord-Est, Sud-Vest si Bucuresti-Ilfov valorile activitatii de angajare se mentin negative, cele mai slabe perspective fiind raportate de angajatorii din Sud-Vest, unde previziunea este de -15%.

Studiul Manpower pentru Romania a fost realizat prin intervievarea unui esantion de 751 de manageri de resurse umane la nivelul intregii tari.