Acest fenomen, de degradare a conditiilor de munca si de scadere salariilor, a condus la aparitia unui deficit de personal. Initial au fost afectate regiunile mai putin "atractive din punct de vedere geografic", potrivit acestei publicatii locale, dar a inceput sa se faca resimtit si in nordul regiunilor Centre si Ile-de-France.

Astfel, Centrul Spitalicesc Regional din Orleans (CHRO) din departamentul Loiret a hotarat, din cauza lipsei de candidati francezi, sa lanseze o campanie de recrutari de infirmiere in strainatate, in pofida faptului ca personalul de ingrijire reprezinta deja aproximativ o treime din efectivul sau total (1.200 din 4.170 de angajati). "Este doar inceputul acestui proces de recrutare. Speram sa avem rezultatele pana la sfarsitul anului", a declarat o sursa.

Institutia din Orleans ofera 30 de posturi, pentru care si-au manifestat interesul mai multi candidati.

Acest tip de solutie nu va fi suficient pentru "combaterea acestei probleme endemice", citand cazul unor infirmiere spaniole, din Catalunia, care nu au putut depasi "barierele lingvistice" si nu s-au adaptat la noile conditii, potrivit publicatiei.

Peste 8.000 de medici, dentisti si farmacisti au primit, din 2007 pana in acest an, certificate pentru a putea lucra in strainatate, iar 2.000 au depus cereri dar nu si-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sanatatii.