Studiul, realizat pe un esantion de 751 de angajatori, releva faptul ca previziunile de angajare s-au imbunatatit atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de anul trecut.

Cu toate acestea, exista si patroni pesimisti, 14% din total asteptandu-se la scaderi ale numarului de angajari, in trimp ce doua treimi nu prevad nicio schimbare in schema de pesonal in urmatoarele trei luni.

Rezultatele studiului pentru trimestrul 2 sunt din nou pozitive, ceea ce ne determina sa credem ca piata muncii va fi martora unor schimbari importante. Toate acestea tradeaza o noua atitudine – angajatorii incep sa devina un pic mai optimisti. Se intrevad semne clare ce indica un nivel mai ridicat de incredere al companiilor. Cel mai probabil din acest motiv anumiti angajatori sunt dispusi sa-si creasca numarul de angajati la inceputul celui de-al doilea trimestru al lui 2011 si sa investeasca in personalul de care au nevoie pentru a-si imbunatati competentele”, explica Eliza Nechifor, coordonator de marketing si comunicare la Manpower Romania.

Angajatorii din sud-estul si centrul tarii creeaza cele mai multe joburi

Cei mai norocosi dintre cei care isi cauta un loc de munca sunt locuitorii din sud-estul tarii si din centru, previziunea de angajare din aceste zone fiind de 18%, respectiv 11%.

De asemenea, angajatorii din vestul tarii raporteaza planuri de angajare caracterizate de un optimism prudent pentru rimestrul al doilea, cu o previziune neta de angajare de 10%. Prognoza este mai puternica, atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In mod paradoxal, Capitala si judetul Ilfov nu ofera prea multe posibilitati de angajare, intentia inregistrand un avans de doar 1%, comparativ cu trimestrul anterior. In general, in Bucuresti si in zonele limitrofe, oferta de joburi era printre cele mai generoase din tara.

In schimb, in nord-est, zona cea mai saraca a Romaniei, patronii par a nu-si fi revenit din criza, motiv pentru care acestia preconizeaza o scadere a numarului de salariati, pe o piata a muncii caracterizata de un climat instabil.

Nici salariatii din sud-vestul Romaniei nu au motive de bucurie, patronii de aici avand in plan scaderea numarului de angajati.

 Industria creeaza cele mai multe locuri de munca in urmatoarele luni

Angajatorii din opt dintre cele zece sectoare de activitate analizate anticipeaza o evolutie pozitiva in ceea ce priveste intentiile de angajare.

Patronii din industria prelucratoare raporteaza cele mai optimiste intentii de recrutare, cu o previziune neta de angajare de 18%, iar cei din industria extractiva anticipeaza un ritm promitator al angajarilor, cu o perspectiva de 13%.

O crestere a numarului de angajati moderata, de 6%, este prognozata in agricultura, constructii si comert, in timp ce angajatorii din energie electrica, gaze si apa si cei din finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri previzioneaza o scadere a intentiilor de angajare, cu 7% si, respectiv 5%.

Studiul Manpower privind “Perspectivele Angajarii de Forta de Munca” se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator. Studiul se realizeaza de 48 de ani si se bazeaza pe intervievarea unui numar de peste 64.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 39 de tari si teritorii.

Nota: Previziunea neta de angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.

Citeste si:

Vrei un job? Participa la primul targ de cariere 3D
Vrei sa lucrezi la Dacia sau la Ford? Sute de joburi disponibile in industria auto!
Cati someri sunt in Romania? Institutiile statului se contrazic pe rata somajului!