"Atunci cand aplica pentru o pozitie in strainatate, tinerii romani trebuie sa fie atenti nu numai la indeplinirea cerintelor obligatorii de cunoastere a domeniului de specialitate in care vor lucra, dar si la redactarea corecta a CV-ului, dezvoltarea abilitatilor pe care le cauta un recruiter la un astfel de candidat si informarea corecta cu privire la toate aspectele presupuse de acel job. De exemplu, inainte de a accepta o oferta salariala avantajoasa la prima vedere, candidatii trebuie sa se informeze asupra costului vietii in tara respectiva", sustine George Samoila, project manager al portalului de cariera Hipo.ro.

El a adaugat ca mai trebuie luate in considerare cheltuielile legate de cazare, mancare, utilitati, dar si faptul ca unii angajatori nu acopera costurile asigurarilor de sanatate sau impozitele suplimentare anuale.

Pentru cei care isi doresc sa se angajeze in Marea Britanie, domeniile in care se fac preponderent angajari in perioada urmatoare sunt domeniul bancar, inginerie si retail. De asemenea, oportunitati de cariera se regasesc si in sectorul public. Franta si Ungaria continua sa recruteze specialisti IT, iar cei care doresc sa inceapa o cariera in afara tarii in domeniul bancar au sanse de a se angaja in Franta, Germania, Ungaria, Polonia si Marea Britanie.

Pasul cel mai important in pregatirea unei cariere internationale este, indiscutabil, pregatirea CV-ului, cartea de vizita prezentata angajatorilor.

"CV-ul este, in 90 % din cazuri, singura mo­dalitate de convingere ca sunteti persoana potrivita daca jobul pe care il doriti este in strainatate. Insa o cerere de angajare formata din CV si o scrisoare de intentie este o strategie si mai buna pentru a atrage atentia recrutorului", spune Sonia Dan, coordonator PR al platformei de recrutare Tjobs, care reuneste in prezent 180.000 de anunturi de angajare ale companiilor din strainatate.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.