Tarile membre UE au posibilitatea, prin regulamentele privind libera circulatie a lucratorilor, sa impuna restrictii muncitorilor din statele nou intrate in comunitatea europeana pentru o perioada de maximum sapte ani.

Daca in 2007 mai mult de jumtate dintre statele membre au impus restrictii la munca pentru romani, in 2010 au mai ramas zece - Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Austria, Belgia, Italia, Luxemburg, Olanda si Malta.

Pentru a putea lucra legal in aceste tari, lucratorii romani au nevoie de permis de munca. Accesul se realizeaza in baza legislatiei muncii din statul de destinatie sau in baza acordurilor bilaterale in domeniul circulatiei fortei de munca incheiate de Romania cu alte state.

Autoritatile din Marea Britanie au anuntat mentinerea masurilor tranzitorii pentru cetatenii romani si bulgari pana in anul 2011. A fost suplimentat, insa, numarul de locuri de munca in agricultura si in industria alimentara.

Similar Marii Britanii, Irlanda a anuntat mentinerea restrictiilor pentru lucratorii romani si pentru cei bulgari.

Belgia a prelungit, de asemenea, pana la finele lui 2011 restrictiile pe piata muncii pentru romani.

Germania aplica, in cazul Romaniei si al Bulgariei, aceleasi principii pe care le-a aplicat in 2004 fata de cele zece state care au aderat atunci la UE. Romanii se pot angaja in Germania in baza acordurilor bilaterale si ale prevederilor legale privind imigraţia controlata, acordandu-se un anumit numar de permise de munca. Din 2009, insa, a fost prelungita durata contractului de munca pentru lucratorii sezonieri, de la patru la sase luni.

Guvernul italian a decis deschiderea graduala a pietei muncii pentru romani. Domeniile in care accesul este liber sunt agricultura, turistic-hotelier, activitati domestice şi de asistenţa acordata persoanelor, construcţii, mecanic, personal de conducere, personal cu inalta calificare, precum şi munca sezoniera.

In celelalte tari membre UE, care nu au impus masuri tranziorii, romanii se pot angaja in aceleasi conditii ca si cetatenii statelor respective.

Circulatia fortei de munca romanesti in statele aparţinand Spatiului Economic European (Liechtenstein, Islanda, Norvegia) si in Elvetia este, de asemenea, restrictionata, in sensul ca exista obligativitatea obtinerii permisului de munca si de sedere.

Mai multe detalii poti obtine AICI