Daca Romania va avea o revenire economica timida in 2011, de 1-1,5%, ceea ce nu va permite reluarea masiva a angajarilor, in alte tari europene se pare ca ai mai multe sanse sa te angajezi, inca de la inceputul anului.

Agentiile de recrurare pentru locuri de munca in strainatate au in acest moment disponibile peste 20.000 de pozitii, in domenii variate, in peste 30 de tari din Europa si nu numai.

Potrivit unei statistici a portalului Tjobs, intr-un top al pozitiilor in care se fac angajari imediat, primul loc este ocupat in continuare de joburile pentru personal medical si sanitar, un sfert din oferta adresandu-se acestor categorii profesionale.

Desi nu este varful sezonului turistic, angajatorii straini cauta la inceput de an lucratori in hoteluri si in turism (10% din oferta), dar si pentru agricultura, 8% din pozitiile disponibile fiind in acest domeniu.

Daca iti plac copiii si vrei sa lucrezi in regim au-pair, in special in Marea Britanie, poti sa alegi din aproape 1.500 de locuri vacante, iar daca iti place sa calatoresti te poti angaja pe un vas de croaziera.

Alte pozitii disponibile sunt in constructii, industrie sau in transporturi.

In ceea ce priveste tarile in care poti sa te angajezi imediat, Marea Britanie ofera cele mai multe oportunitati de angajare, unul din patru locuri de munca oferite fiind in aceasta tara. Pe urmatoarele pozitii se plaseaza Italia, Germania si Grecia, cu aproape 6.000 de oferte.

Potrivit statisticilor, cei mai multi dintre romani sunt interesati sa se angajeze in Germania, aproape un sfert dintre candidaturile online fiind depuse pentru joburi in aceasta tara. Urmatoarele tari dorite de romani sunt Marea Britanie si Italia. De asemenea, romanii isi manifesta un interes din ce in ce mai crescut si pentru tari din nordul Europei, in special Norvegia, Olanda sau Belgia.

Cat priveste nivelul de calificare al celor care isi cauta un job in strainatate, in afara de personalul medical si sanitar, majoritatea aplicantilor cauta oferte de angajare care nu necesita calificari sau studii de specialitate.

Potrivit datelor centralizate de Tjobs, mai mult de jumatate din cei care si-au cautat un loc de munca in strainatate s-au ghidat in ultima perioada dupa principiul „orice loc de munca, in orice departament”.