Suzana, angajata unei companii care ofera solutii de externalizare a serviciilor, este de trei luni la Sibiu. A lasat Bucurestiul si este multumita de alegerea facuta, chiar daca logodnicul ei nu si-a gasit inca un loc de munca.

Alexandru, specialist in training, a fost mutat de compania lui din Sibiu, la Cluj, apoi in Capitala, unde sta deja de un an.

Ca sa fie cat mai convingatoare, firma ii ofera angajatului un asa numit pachet de relocare, menit sa faca mai usoara mutarea in alt oras.

Pachetul de relocare contine mai multe avantaje pentru angajati. De pilda, compania poate acoperi toate cheltuielile cu mutatul mobilei, dar si chiria pe parcursul unui an intreg. Cel mai important beneficiu este insa cresterea salariala care poate ajunge si pana la 30%.

Elena Antoneac, specialist in resurse umane: "Fenomenul acesta al relocarii nationale a devenit din ce in ce mai interesant in ultimii 2-3 ani pentru ca investitorii au inceput sa vina tot mai multi si se duce batalia pentru resursa umana."

Vladimir Starescu, reprezentantul unei companii: "Oameni care erau foarte bine scoliti si cu experienta pe care ii aveam deja in Bucuresti am incercat sa-i ducem in Brasov si Sibiu. Unii au ales sa se relocheze cu familiile."

Specialistii in resurse umane au facut si o harta cu orasele in care sunt mutati de firme cei mai multi angajati romani. In fruntea listei se afla Capitala, unde ajung specialisti in IT, telecomunicatii, comert si domeniul bancar, apoi orasele Sibiu, Brasov sau Iasi. Din urma vine puternic si Clujul, care a devenit pentru specialistii in IT un fel de Napoca Valey, dupa modelul Silicon Valey din Statele Unite.