Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Olanda are nevoie de culegător de fructe, instalator sanitar, de încălzire şi aparate de aer condiţionat, muncitor în sera de flori, muncitor în producţia de roşii, muncitor necalificat în grădinărit, procesor bulbi de flori.

Angajatorul oferă un salariu de 9,94 euro brut/ora pentru persoanele cu vârsta mai mare de 22 ani.

Germania caută ajutor la curăţenie, bucătar, bufetier, cameristă, chef de partie, chef de rang, commis de rang, consultant IT, demichef de rang, dezvoltator software, electrician, junior chef/ sous chef, manager recepţie, manipulant mărfuri, mecanic de proces - maşini producţie muluri, mecanic maşini de prelucrare a plasticului, menajeră, operator stivuitor, ospătar, parchetar, preparator de îngheţată, recepţioner, specialist în confecţionare mobilă, specialist IT.

În funcție de job, salariul variază între 2.035 euro brut/lună și 2.400 euro brut/lună sau mai mult pentru specialiștii IT.

Austria are nevoie de electrician, faianţar, instalator sanitar şi de încălzire, lăcătuş mecanic în construcţii, montator de mobilă, operator CNC, reactJS frontend developer, stivuitorist, tâmplar producţie de mobilier, tâmplar de ferestre.

În Austria, salariul minim brut lunar pe care îl pot primi faianțarii este de 2.205.18 euro, la care se adaugă 41.40 euro net pentru cheltuieli zilnice.

Alte ţări care oferă locuri de muncă sunt Norvegia (49 locuri de muncă pentru: electrician, instalator, mecanic auto, montator folii ferestre/ parbrize maşini, ospătar, tâmplar/ dulgher, tinichigiu auto, vopsitor auto), Spania (15 locuri de muncă pentru tehnician mecanic si electric la întreţinere echipamente), Slovacia (12 locuri de muncă pentru sticlari), Slovenia ( 3 locuri de muncă pentru: bucătari şi programatori).

Salariile în Norvegia variază între 23,20 euro brut/oră (pentru tâmplari/dulgheri), 20-25 euro brut/oră (pentru kontatori) sau 23,72/24,75 euro brut/oră (pentru electricieni). În Slovenia, un programator poate câștiga 3.000 euro brut/lună.

Mai multe detalii despre locurile de muncă vacante și despre salarii găsiți pe www.eures.anofm.ro.

De asemenea, persoanele interesate se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.