"Guvernul federal a luat nota de acest rezultat si il respecta, dar din punctul nostru de vedere este clar ca el ridica probleme considerabile", a declarat Steffen Seibert in cadrul unei conferinte de presa obisnuite a Guvernului.

"Relatiile stranse care leaga Elvetia de Uniunea Europeana aduc cetatenilor din ambele parti mari avantaje si libertatea de circulatie este in centrul acestor legaturi stranse", a adaugat el.

"Libertatea de circulatie este pentru noi un bun de mare valoare, cancelarul a subliniat mereu acest lucru, de acum este de responsabilitatea Elvetiei, a Guvernului elvetian, dupa acest rezultat al acestui referendum, sa se apropie de UE si sa explice cum intelege sa trateze acest rezultat", a continuat el, precizand: "Institutiile europene vor trage toate consecintele politice si juridice ale acestui vot".

Germania este principalul partener comercial al Elvetiei.

"Interesul nostru este sa pastram o relatie intre UE si Elvetia pe cat se poate de stransa, astfel incat cele doua parti, cei doi parteneri sa fie in pozitia de a-si pastra competitivitatea, intr-un context de competitie globala", a sibliniat Seibert.

Alegatorii elvetieni au votat, duminica, cu o majoritate de 50,3 la suta in favoarea unei limitari a imigratiei, situatie pe care clasa politica nationala a primit-o ca pe o lovitura de trasnet si cu dezaprobare, dar mai ales ca pe un salt in necunoscut pentru relatiile Elvetiei cu Europa.

Referendumul intitulat "impotriva imigratiei masive", a fost organizat la initiativa partidului UDC (dreapta populista), excedat de cresterea puternica a numarului de imigranti in ultimii ani, de la aderarea Elvetiei la libera circulatie in Europa, aplicata din 2002.