In acest document, obtinut de The Observer si publicat de acesta in pagina electronica, Bulgaria insista ca nu sunt dovezi ca cetatenii sai ar fi implicati intr-un "turism al beneficiilor sociale" si ca Marea Britanie castiga de pe urma libertatii de circulatie a persoanelor, adaugand ca imigrantii bulgari din aceasta tara sunt "predominant tineri, singuri si relativ educati", scrie Mediafax.

Textul citeaza un raport al comisiei privind imigratia din cadrul Ministerului britanic de Interne, care evalueaza beneficiile aduse economiei de muncitorii sezonieri bulgari si romani. "Operatorii si fermierii incearca fara succes sa recruteze muncitori britanici, care sunt reticenti in a trai la ferma; fie nu pot, fie nu muncesc la intesitatea ceruta pentru a castiga salariul minim in agricultura si nu sunt prea stimulati sa renunte la beneficiile de sociale pentru munca sezoniera", afirma documentul bulgar.

Textul de zece pagini a fost trimis luna trecuta Ministerului de Interne si Departamentului pentru Munca si Pensii. Argumentele prezentate vor forma, de asemenea, baza Guvernului bulgar de aparare in fata tentativelor de limitare a accesului la servicii publice pentru cetatenii sai, precum NHS (serviciul public de sanatate din Marea Britanie), sau la locuri de munca dupa ridicarea restrictiilor actuale de pe piata muncii.

In incercarea de a dovedi ca bulgarii nu sunt interesati sa vina in Marea Britanie pentru a exploata sistemul de asistenta sociala, documentul subliniaza ca Departamentul pentru Munca si Pensii arata ca in 2011, 16,6 la suta dintre britanicii apti de munca au solicitat ajutoare sociale fata de 6,6 la suta cetatenii apti de munca de alte nationalitati din Marea Britanie.

Cazul prezentat in documente contrasteaza puternic cu afirmatiile lui Nigel Farage, care in conferinta sa anuala de vineri a promis ca va plasa problema imigrantilor romani si bulgari in centrul campaniei partidului sau pentru alegerile europene de anul viitor. El le-a spus activistilor ca Londra s-a confruntat deja cu un val de infractiuni din cauza imigrantilor est-europeni si ca tara "nu ar trebui sa deschida usa neconditionat Bulgariei si Romaniei".

Totusi, documentul Guvernului bulgar sugereaza ca politia sa ar participa bucuroasa la patrule comune, asa cum se intampla in alte parti, daca exista dovezi ca cetatenii sai sunt implicati in infractiuni.

Bulgaria neaga, de asemenea, ca cetatenii sai ar exploata generozitatea britanica. "Nu exista dovezi ca Marea Britanie sufera in mod semnificativ din cauza turismului pentru beneficii sociale. Imigrantii UE nu reprezinta un numar disproportionat de solicitanti de asistenta sociala - fata de situatia inversa", adauga textul.